Викладачі та студенти-історики розвінчують російські міфи про минуле України

У російській історичній міфології Україну традиційно розглядали як частину російської ідентичності. Її поглинання було не лише справою відновлення імперії, але, перш за все, відновлення російського незавершеного «я». Всі ті, хто не вписується до уявного ідеалу Путіна – це  не справжні росіяни, а «національні зрадники», а відтак –  не справжні українці, а «неонацисти» та «американські маріонетки».

 

Російсько-українська війна – це зіткнення між реальним світом українців та імперськими міфами, що так довго творилися російським політикумом, ще з імперських часів.  Саме тому історичну секцію XIІ Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених та студентів, було вирішено провести у формі круглого столу під назвою   «Фальсифікація історії України: історичні міфи та реальності».

 

До роботи секції долучилися викладачі та студенти історичних спеціальностей Ізмаїльського державного гуманітарного університету. Загалом було розглянуто 13 питань з різноманітних аспектів російської міфотворчості навколо минулого українських земель від часів Русі до сьогодення: питання деколонізації та дерусифікації історичного простору, спадковості історії, процесів освоєння півдня України, шовіністичної політики імперського та радянського урядів,  боротьби українського народу за свою національну ідентичність та державну незалежність та ін. Значний інтерес слухачів викликали доповіді Г. Пономаренко, В. Тіхні, В. Плукчі, О. Чемерісова, А. Душко. Науковці-початківці продемонстрували чималу зацікавленість та гідний рівень дослідницьких розвідок. Свої доповіді студенти доповнили якісними та змістовними презентаціями. Не зважаючи на те, що виступи здобувачів відбувались у дистанційному форматі, вони змогли не лише розкрити обрані теми, а й зацікавити присутніх викладачів і студентів оригінальними знахідками і нетривіальними висновками. Справжнім майстер-класом по історичним дослідженням стала доповідь доцента кафедри історії та методики навчання В. Дроздова, присвячена українському питанню в російських підручниках з історії та зміні офіційного дискурсу щодо Криму та Донбасу.

 

Обговорення питань було напрочуд жвавим та насиченим. Кожен аспект викликав величезний інтерес як студентів, так і викладачів, тому не дивно, що робота секції продовжувалася понад 5 годин! Було очевидно, що в цей складний час, всі присутні справді переживають за долю своєї Батьківщини та сповнені рішучості протидіяти фальсифікацій її минулого.

 

На завершення зустрічі учасники круглого столу поділилися своїми враженнями:

Віра Церковна, доцент кафедри:

«Засідання круглого столу присвячене надзвичайно важливій темі, зважаючи на те, що триває війна, агресія РФ не завершилася, а керівництво держави-окупанта активно використовує історію не як науку, а як ідеологічну зброю. Цей науковий захід зібрав для обговорення проблем фальсифікації історії України досвідчених науковців-істориків, молодих викладачів та студентів історичних спеціальностей. Дуже приємно була вражена активністю студентів, які на рівні з викладачами обговорювали і розвінчували  найпоширеніші міфи вітчизняної історії, продемонстрували обізнаність із сучасними подіями в Україні та світі, висловили свою активну патріотичну позицію, що свідчить про надзвичайну згуртованість нашого суспільства. Від виступів студентів отримала емоційно-психологічне задоволення, особливо сподобалися доповіді О. Мартинчук, В. Плукчі, Г. Пономаренко, В. Тіхні, О. Чемерисова. Надзвичайний інтерес викликав виступ доц. В. Дроздова. Обговорення і дискусія серед учасників круглого столу підтвердила вислів проф. І. Лимана про те, що актуальність проблем з історії України визначається сьогоденням».

 

Віктор Дроздов, доцент кафедри:

«Проблема міфотворчості завжди є дискусійною. Кафедрою було обрано правильний формат заходу у вигляді круглого столу, де кожен учасник міг висловити своє ставлення до кожної проблеми. Активність студентів, які понад п’ять годин брали участь в обговореннях, яскраво свідчить про актуальність обраної тематики».

 

Валерія Плукчі, студентка 35Ф групи:

«Сьогоднішня конференція була дуже інформативною, а доповіді учасників цікавими та актуальними. Мені сподобалось те, що було жваве обговорення серед студентів та викладачів  кожної теми. Так цікаво й у надсучасному форматі не проходила ще жодна конференція в ІДГУ!!! Сподіваюсь наступні конференції будуть настільки ж цікавими».

Вячеслав Тіхня, студент 32Ф групи:

«Скажу відверто, для мене досвід круглого столу став новим і дуже цікавим, адже це був формат не звичайних доповідей, а справді активного обговорення думок з різних тем. Наш захід був різноманітним, цікавим та комфортним, коли не було важкого тиску щодо хвилювань про захист. Мої найліпші побажання щодо таких заходів це те, щоб їх стало більше!».

Лілія Циганенко, професорка кафедри:

«Надзвичайно емоційні доповіді, цікаві та нестандартні підходи, креативні висновки й пропозиції – це характерні риси роботи історичної секції конференції. Відчувалась зацікавленість всіх учасників дійства, а натхненню, з яким виступали студенти могли позаздрити навіть маститі викладачі!!! Висновок один – браво викладачам кафедри та студентам-історикам за ідею, за реалізацію,  за свято історичної науки!!».

 

Зичимо студентській спільноті нових дослідницьких відкриттів, креативних ідей, творчих успіхів на шляху реалізації наукових досягнень!

Іван Татаринов,
завідувач кафедри історії та методики її навчання