Наукове свято

Насиченим та плідним на кафедрі загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури ІДГУ видався день сімнадцятого травня – Всеукраїнський день науки. Викладачі разом зі здобувачами освіти – бакалаврами та магістрантами факультету іноземних мов – брали участь у XIІ Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених та студентів «Пріоритетні напрями європейського наукового простору: пошук студента», яка відбулася у режимі онлайн.

 

До участі у засіданні секції № 12 «Світовий літературний процес в контексті сучасних наукових парадигм» долучились викладачі кафедри: к.пед.н., доц. Глущук С.В., к.філол.н., доц. Дзіковська Л.М., к.філол.н., доц. Савоськина Т.О. на чолі із завідувачем кафедри д.філол.н., проф. Шевчук Т.С.

 

Необхідно відзначити високу активність студентів факультету іноземних мов, які взяли участь у засіданні секції: із чотирнадцяти заявлених учасників знайшли змогу виступити дванадцять. Не зважаючи на якість зв’язку (іноді пропадала «картинка», виключались та включались учасники), всі доповідачі змогли заявити про свої науково-дослідні студіювання та продовжити після виступу прудку дискусію щодо теми своєї роботи. Самі теми доповідей говорили про стійкий науковий інтерес молодих дослідників до актуальних проблем мови та літератури. Серед промов, що викликали найбільшу зацікавленість та обговорення, можна виокремити наступні: «Поетика фронтиру в американській літературі періоду раннього романтизму» Інни Димитрової; «Специфіка героя в романі Б. Обер “Лесная смерть”» Аліси Коптякової; «Лінгвокультурологічні засади вивчення мови як вербального коду культури» Карини Шило; «Вплив європейського просвітництва на розвиток американської літератури епохи романтизму та неоромантизму» Вікторії Христової. Всі вони – магістранти п’ятого курсу навчання.

 

Однак не тільки вже досвідчені у науковому пошуку здобувачі повної вищої освіти запропонували на розгляд досягнення своїх досліджень. Активними учасниками засідання секції стали студенти третього курсу факультету іноземних мов, що надали свої доповіді: Юлія Зінов’єва – «Образ Гренуя: гра із традицією (на матеріалі роману “Парфумер” Патріка Зюскінда), Тетяна Бурковська – «Філософська проблематика роману “Алхімік” Пауло Коельо».

 

Інноваційним моментом наукових промов стала медійна презентація, що супроводжувала та наочно доповнювала усний виступ доповідачів.

 

За результатом проведеного у кінці засідання секції голосування, місця на подіумі розташувались у такому порядку:

  • Лузанова Олена – «Формування архетипу матері у світовій культурі та літературі»;
  • Яворська Карина – «Вивчення творчості Чарльза Діккенса в закладах загальної середньої освіти: духовно-моральний аспект»;
  • Арделян Ксенія – «Поетика “правди” у французькому історичному романі першої половини ХІХ століття.

 

Хочеться висловити щиру подяку всім учасникам секційного засідання та побажати нових наукових досягнень у підвищенні власної професійної майстерності.

Модератор секції – к.філол.н., доц. Кискін О.М.