Стартувала ХII Всеукраїнська науково-практична конференція молодих учених та студентів ІДГУ на кафедрі загальної педагогіки та спеціальної освіти

17 травня в рамках ХII Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих учених та студентів «Пріоритетні напрями європейського наукового простору: пошук студента» кафедра загальної педагогіки та спеціальної освіти  забезпечувала працю секцій:

  1. «Актуальні проблеми загальної педагогіки та інклюзивної освіти: реалії та інновації» (модератор – ст. викл. Лунгу Л.В.);
  2. «Інновації, методологія, технології в умовах спеціальної освіти» (модератор – викл. Голобородько І.В.).

 

З вітальним словом виступила завідувач кафедри загальної педагогіки та спеціальної освіти, доцент Звєкова В.К., яка привітала присутніх із науковим святом і побажала плідної роботи. І дійсно, науковий діалог молодих учених відрізнявся багатоаспектністю та свіжістю думок.

 

Здобувачі вищої освіти розглянули інноваційні форми та методи роботи з батьками дитини з ООП; формування навичок культури поведінки та її виховання у дітей дошкільного віку з ООП; психолого-педагогічну корекцію девіантної поведінки школярів у навчально-виховному процесі; шляхи формування гармонійно розвиненої особистості в інклюзивному освітньому просторі та багато інших цікавих тем, що є актуальними в контексті проблематики загальної педагогіки та інклюзивної освіти.

 

Студенти проявили інтерес до доповідей один одного, а за результатами відкритого голосування переможцями у секції «Актуальні проблеми загальної педагогіки та інклюзивної освіти: реалії та інновації» (модератор – ст. викл. Лунгу Л.В.) стали:

І місце – Віолетта Нестерова, ІІ к., доповідь на тему «Командотворення в інклюзивному освітньому просторі: педагогічний і психологічний аспекти» (науковий керівник – викладач Каплієнко А.І.);

ІІ місце – Марія Зелінська, І к., доповідь на тему «Роль асистента вихователя в підтримці та супроводі дитини з особливими освітніми потребами» (науковий керівник – к.пед.н., старший викладач Лунгу Л.В.) та Вікторія Тарасенко, ІІІ к., доповідь на тему «Корекційні прийоми реалізації індивідуального підходу до дітей з ЗПР в умовах інтегрованого навчання» (науковий керівник – доцент Холостенко Ю.В.).

ІІІ місце – Софія Деревянко, І к., доповідь на тему «Роль асистента вчителя в класі з інклюзивним навчанням: основні функції і завдання, форми співпраці» (науковий керівник – к.пед.н., старший викладач Лунгу Л.В.) та Аліна Перонкова, І к., доповідь на тему «Основні категорії інклюзивної педагогіки» (науковий керівник – к.пед.н., старший викладач Лунгу Л.В.).

 

Викладач Каплієнко А.І. відзначила самостійність та ініціативність студентів у дослідженні обраних тем, а старший викладач, модератор секції Лунгу Л.В. побажала всім учасникам миру та подальших плідних наукових пошуків.

 

У секції «Інновації, методологія, технології в умовах спеціальної освіти» (модератор – викл. Голобородько І.В.)  під час обговорення наукових робіт було визначено високий рівень доповідачів. Студенти розділили перемогу таким чином:

І місце – Маринюк О., IV  к., ПФ, доповідь на тему «Співпраця фахівців і батьків при виправленні мовних порушень» (науковий керівник – доц. Мондич О.В.)

ІІ місце – Терпан О.І., III к., ПФ, доповідь на тему «Способи мотивації дитини до виконання артикуляційної гімнастики», (науковий керівник – ст. викл. Голобородько І.В.)

ІІІ місце – Лисенко І., IV  к., ПФ, доповідь на тему «Класифікація дидактичних ігор їх значення в корекційній роботі з подолання порушень мовлення у дітей із ЗНМ. науковий керівник – доц. Мондич О.В.) та Мельниченко В.В., III к., доповідь на тему «Пісочна терапія» (науковий керівник – ст.викл. Голобородько І.В.)

 

На завершення  слова подяки та підтримки, побажання подальших успіхів у навчанні прозвучали від доцента кафедри Мондич О.В. та викладача, модератора секції Голобородько І.В.

 

Конференція стала знаменною подією в житті наукової молоді, серед якої є чимало обдарованих студентів, що продемонстрували високий рівень проведених наукових досліджень і отримали схвальну оцінку своїх однокурсників та викладачів.

Мондич О.В., доцент кафедри загальної педагогіки
та спеціальної освіти