Науковці ІДГУ звітують: задано новий вектор у розвитку університету

4 квітня 2022 року в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті у приміщенні Центру інноваційних технологій відбувся міжкафедральний науковий семінар щодо публічної презентації наукових результатів дисертації здобувача наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 011 Освітні, педагогічні науки Ігоря Володимировича Перегняка на тему «Формування правової компетентності військовослужбовців за контрактом у навчальних центрах Державної прикордонної служби України» (науковий керівник – Ярослав Валерійович Кічук, доктор педагогічних наук, професор, ректор ІДГУ).

 

Головуючою на засіданні було обрано доцента кафедри загальної педагогіки і спеціальної освіти Боднар Н. М., вченим секретарем – доц. каф. дошкільної та початкової освіти Пенькову С. Д. У фаховому семінарі взяла участь проректор з науково-педагогічної роботи, доктор історичних наук, професор Циганенко Л. Ф.

 

Здобувач ступеня доктора філософії І.В. Перегняк у формі візуалізованої презентації представив результати свого дослідження. Учасниками фахового семінару стали науково-педагогічні представники чотирьох кафедр університету – проф. Н. В. Кічук, проф. Я. В. Кічук, проф. Лесіна Т. М., проф. Т. Р. Гуменникова, проф. Л. Б. Куліненко, проф. М. О. Князян, проф. С. Ф. Рашидов, доц. Федорова О. В., доц. Метіль А. С.  та ін. Ними поставлено низку запитань здобувачу освітньо-наукового ступеня доктора філософії.

 

Науковий керівник проф. Кічук Я. В. під час свого виступу звернув увагу на характеристику особистісних рис здобувача, якість виконання ним освітньо-наукової програми та індивідуального плану, актуальність теми дисертаційної роботи, її наукову новизну, ступінь обґрунтованості та достовірності положень, висновків і рекомендацій, сформульованих у дисертації тощо.

 

Рецензентами роботи виступили: Метіль А. С. (доцент, завідувач кафедри права і соціальної роботи); Граматик Н. В. (доцент кафедри дошкільної та початкової освіти); Яренчук Л. Г. (доцент кафедри технологічної, професійної освіти та загальнотехнічних дисциплін). Ними вказано на наукову і практичну цінність поданої дисертації, чіткість понятійно-категоріального апарату, повноту викладу матеріалів дисертації в опублікованих працях здобувача освітньо-наукового ступеня «доктор філософії».

 

В обговоренні наукових результатів дослідження І.В. Перегняка та виступів наукового керівника і рецензентів взяли участь: проф. Кічук Н. В., проф. Куліненко Л. Б., проф. Лесіна Т. М., проф. Рашидов С. Ф., проф. Князян М. О. доц. Федорова О. В., доц. Звєкова В. К., доц. Іванова Д. Г. та ін.

 

Наприкінці засідання семінару прийнято ухвалу, згідно з якою дисертаційну роботу Ігоря Володимировича Перегняка на тему «Формування правової компетентності військовослужбовців за контрактом у навчальних центрах Державної прикордонної служби України», подану на здобуття ступеня «доктора філософії» за спеціальністю 011 Освітні, педагогічні науки, визнано завершеним і самостійним науковим дослідженням, яке має важливе наукове і практичне значення з рекомендацією до розгляду у разовій спеціалізованій раді.

 

За всю історію існування Ізмаїльського державного гуманітарного університету це був перший передзахист здобувача «доктор філософії» в галузі знань 011 спеціальності 011 Освітні, педагогічні науки, а тому така подія є знаковою як для педагогічного факультету, так і для закладу в цілому, адже свідчить про надзвичайно високу наукову спроможність кадрового потенціалу університету на чолі з ректором Я. В. Кічуком, який є науковим керівником дисертанта.

 

Загалом захід відбувся досить жваво. Здобувач глибоко володіє матеріалом, з гордістю представляючи основні наукові положення, котрі винесено на захист. І.В. Перегняк вичерпно відповідав на поставлені запитання, що свідчить про здатність нашого закладу готувати прекрасних фахівців у галузі освіти ти педагогіки.

В.К. Звєкова, доцент, завідувачка кафедри загальної педагогіки
і спеціальної освіти