Запрошуємо на авторський вебінар «Формування читацької компетентності учнів засобами підручника «Зарубіжна література» 5 клас» (автори: Н.Богданець-Білоскаленко, О.Фідкевич)

До уваги здобувачів освіти, учителів, випускників університету!

На цьому тижні, в п’ятницю, 25 лютого, о 15.00 год відбудеться творча зустріч з авторами підручника «Зарубіжна література» 5 клас: докторкою педагогічних наук, професоркою кафедри дошкільної та початкової освіти ІДГУ, завідувачкою відділом навчання мов національних меншин та зарубіжної літератури Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України Наталею Іванівною Богданець-Білоскаленко, та провідним науковим співробітником, кандидатом філологічних наук Оленою Львівною Фідкевич. Автори підручника провели вже понад 20 творчих зустрічей з учителями усіх куточків України, нарешті з’явилася така можливість і в нашому регіоні.

 

Бажаючі взяти участь у вебінарі та отримати відповідний сертифікат, можуть зареєструватися за допомогою гугл-форми за покликанням: https://forms.gle/C3TjSe2dVEZKyaJbA

Посилання на авторський вебінар для вчителів зарубіжної літератури на платформі гуглмит завтра 25.02.22 о 15.00: https://meet.google.com/win-wizy-nti

 

Підручник «Зарубіжна література» для 5 класу закладів загальної середньої освіти (автори: Н. І. Богданець-Білоскаленко, О. Л. Фідкевич, 2022 р.) створено за модельною  програмою  «Зарубіжна література. 5–6 класи» (автори: Н. І. Богданець-Білоскаленко, В. В. Снєгірьова., О. Л. Фідкевич). Сучасний, креативний підручник одним із перших успішно пройшов конкурсний етап, рекомендований Міністерством освіти і науки України. Переглянути підручник можна за покликанням на сайті ІМЗО, а також на сайті видавництва «Грамота» https://gramota.kiev.ua/images/5kl-konkurs/Zar_lit_5_kl.pdf

 

Слово авторам: (джерело: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1614667092203269&id=100009799804508

 

⇒ Підручник має оригінальну структуру — це подорож вітрильником у загадкову країну «Зарубіжна література».

⇒ Мотиву морських пригод підпорядковано й оформлення підручника.

⇒ Рубрикації підручника розроблено з урахуванням діяльнісного принципу: «Читаємо текст і розмірковуємо», «Слухаємо уривки з художніх текстів», «Аналізуємо твір і висловлюємо думку», «Робота в парах», «Робота в групах», «Творче завдання».

⇒ Інформація для допитливих читачів і читачок розміщена під рубрикою  «Острів знань»: це матеріали, які сприяють формуванню читацької, комунікативної та інших ключових компетентностей.

⇒ Використано різні за формою завдання, які є візитівкою Нової української школи: створення асоціативного дерева, кільця Вена, робота з кластерами, розв’язання кросвордів, ребусів, аналіз «хмар» із ключових слів тощо, завдання на виконання проєктів.

⇒ Рубрика «Узагальнення» дає можливість учням та ученицям перевірити себе, обміркувати прочитане, прокоментувати, аргументувати свою думку, висловити власні судження.

⇒ Багато уваги в підручнику приділено роботі з медіапродуктами (кінофільми, мультфільми), медіатекстами (реклама, комікси, постери, афіши, ілюстрації тощо).

⇒ Теоретичні відомості представлено у вигляді пам’яток, схем і кластерів.

⇒ Підручник має аудіосупровід, представлений уривками з аудіокниг, які закодовані в QR-кодах, — допоміжний інструмент для уявлення учнем/ученицею комунікативної ситуації, яка озвучується.

⇒ До підручника розроблено зошит і книжку для вчителя, зміст  яких пов’язаний із навчальним матеріалом підручника та відповідає його структурі.

⇒ Підручник містить матеріали для здійснення формувального оцінювання: тести, проєкти із чітким визначенням мети та послідовності їхнього виконання, матеріали для саморефлексії та самооцінювання.

 

Автори запрошують до цікавої мандрівки на вітрильнику під назвою «Зарубіжна література».

Щиро радіємо заслуженій перемозі наших колег і бажаємо нових наукових і творчих здобутків.

 

Нагадуємо: бажаючі взяти участь у вебінарі 25 лютого о 15 год та отримати відповідний сертифікат, можуть зареєструватися за допомогою гугл-форми за посиланням нижче: https://forms.gle/C3TjSe2dVEZKyaJbA

Дора Іванова, завідувачка кафедри
дошкільної та початкової освіти ІДГУ