Від екології довкілля – до екології душі

Подія, пов’язана з актуалізацією регіонального контенту екологічних проблем сьогодення, відбулася на базі єдиного державного закладу вищої освіти в Українському Подунав’ї.

02 лютого 2022 року проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Ландшафти Українського Подунав’я: актуалізація екологічних проблем» до Всесвітнього дня водно-болотних угідь.

 

Захід організовано Ізмаїльським державним гуманітарним університетом в рамках міжнародного проєкту «Екологічна освіта вздовж Дунаю: створення україно-молдавської мережі молодих тренерів з екології». Проєкт реалізується в партнерстві з ChildFund Deutschland за фінансової підтримки Baden-Württemberg Stiftung в рамках програми фінансування Perspektive Donau. Ініціаторами заходу виступили випускова кафедра фізичної культури, біології та основ здоров’я ІДГУ та Ізмаїльський історико-краєзнавчий музей.

 

Учасниками заходу стали представники наукової спільноти, провідні фахівці об’єктів природно-заповідного фонду регіону, педагоги-практики, керівники еколого-натуралістичного підрозділу позашкільної освіти, голови благодійних організацій, що опікуються екологічними проблемами регіону, а також представники громадськості. Мета заходу – привернути увагу суспільства до екологічних проблем регіону, збереження біорізноманіття водно-болотних угідь Українського Подунав’я як унікального природного утворення.

 

Модераторами конференції були кандидат педагогічних наук, доцент   кафедри фізичної культури, біології та основ здоров’я ІДГУ Граматик Н.В. і завідувачка відділу природи Ізмаїльського історико-краєзнавчого музею Діденко А.С.

 

У межах секцій науково-практичної конференції розглянуто теоретичні та практичні аспекти щодо збереження біорізноманіття регіону,  яке забезпечує екосистемні та біосферні функції живих  організмів,  їх угруповань та формує середовище життєдіяльності людини. Жваво обговорювалися шляхи стабілізації і поліпшення стану навколишнього природного середовища Придунав’я шляхом інтеграції екологічної політики до соціально-економічного розвитку регіону як запоруки безпечного життєвого простору та здоров’я населення, впровадження екологічно збалансованої системи природокористування та збереження природних екосистем, які мають туристично-рекреаційні ресурси.

 

Окрему увагу приділено проблематиці сучасного стану екологічної освіти і виховання в регіоні для сталого розвитку. Адже від успішності екологічної освіти та формування екологічного мислення великою мірою залежить майбутній стан природного середовища Українського Подунав’я та розвиток екологічного етикету підростаючого покоління.

 

Надзвичайний інтерес викликали  цікаві та змістові наукові доповіді провідних екологів Південної Бессарабії – начальника науково-дослідного відділу Національного природного парку «Тузлівські лимани», доктора біологічних наук І.Т. Русєва та заступника директора з наукової роботи Дунайського біосферного заповідника М.В. Яковлєва, які обґрунтовано довели унікальність Українського Подунав’я, його ресурсів щодо відновлення ветландів у регіонах Нижньодунайського зеленого коридору.

 

Крім того, як зауважили фахівці, відновлення екосистем є також ефективним з фінансової точки зору засобом подолання наслідків зміни клімату – у цій екосистемі вода є головним фактором, що визначає середовище і, відповідно, рослинний та тваринний світ.

 

Доповіді конференції завершилися роботою секційних засідань. Учасники заходу скористалися можливістю неформального спілкування зі спікерами у режимі онлайн. У свою чергу представники Ізмаїльського державного гуманітарного університету запросили учасників до продовження діалогу з порушеної теми й поза межами заходу.

 

Знаковим у рамках заходу стало відкриття Інформаційного центру екології на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету.

В урочистостях, пов’язаних із відкриттям даного центру, взяли участь представники Національного природного парку «Тузлівські лимани».

 

Учасники урочистостей висловили переконання, що тематичний осередок буде сприяти формуванню у студентства, майбутніх учителів та освітянської спільноти еколого-педагогічних компетентностей, інтересів і здатностей до еколого-просвітницької діяльності, розвитку почуття екологічної відповідальності за збереження біорізноманіття регіону.

Надія Граматик, доцент, гарант освітньої програми
Біологія та здоров’я людини
кандидат педагогічних наук