ІДГУ – учасник міжнародного проєкту «Прогресивне управління університетом»: підведення підсумків

Три роки поспіль викладачі нашого університету брали онлайн і дедлайн участь у міжнародному проєкті «Прогресивне управління університетом», ініціатором якого виступив педагогічний факультет Університету імені Масарика в місті Брно (Чехія) за підтримки Чеської агенції розвитку. Кожен з етапів проєкту мав своє спрямування та назву. В жовтні цього року відбувся заключний етап, присвячений питанню «Стратегія і тренди, що  підтримують розвиток і модернізацію університетів».

У заключному етапі проєкту взяли участь представники 20 університетів України, які пройшли та засвоїли  фахову програму на педагогічному факультеті Університету імені Масарика в Брно та факультеті гуманітарних студій Університету імені Томаша Баті у Зліні.

 

У перший день роботи до учасників з офіційними вітаннями звернулися Зденка Ваґнерова – керівник проєкту; доктор Зденек Янік – заступник декана з питань інтернаціоналізації; докторка Ленка Ґулова – головна адміністраторка проєкту.

Основна увага заключного етапу проєкту була зосереджена на питаннях ролі та місця педагогічних університетів у сучасному світі; діяльності  кар’єрних центрів університетів; створенні умов для роботи наукових та науково-педагогічних співробітників університетів; нових трендах в освіті тощо.  Презентацію «Інтернаціоналізація у середовищі Університету імені Масарика»  присутнім представив доцент доктор Бржетіслав Данчак, проректор з інтернаціоналізації. Багато питань викликала доповідь  магістра Петра Покорного (директор Відділу по роботі з персоналом Університету імені Масарика) на тему «HR Award як інструмент модернізації особистої політики та культивації академічного середовища». Ленка Ґулова (головна адміністраторка проєкту) поділилася практичним досвідом щодо організації та реалізації студентських наукових проєктів.

 

Після дводенної плідної роботи в Брно, українська делегація відвідала місто Злін, де розташовано сучасний європейський  Університет імені Томаша Баті.

Декан гуманітарного факультету  доктор наук  Лібор Марек та заступниця декана із зовнішніх зв’язків докторка Рената Шілганова познайомили учасників проєкту з історією та сучасністю університету, окреслили головні пріоритетні напрямки розвитку та співробітництва. Університет імені Томаша Баті у Зліні – феномен успішного сучасного регіонального університету, в якому навчається майже 10 тис. студентів з різних країн світу. Тут готують спеціалістів як з традиційних для українських вишів бакалаврських, магістерських і докторських спеціальностей, так і з новітніх освітніх програм: андрагогіка з профілюванням на управління персональними кадрами у неприбутковому секторі; учительство для дитячих садків; англійська і німецька мови для менеджерської діяльності; загальне опікунство; пологова асистенція; медична соціальна допомога тощо.

 

Не оминули своєю увагою організатори проєкту й питань наукової роботи. Новаторськими ідеями характеризувалися доповіді доцента доктора Якуба Гладіка  (директор інституту педагогічних наук УТБ) «Дослідницькі проекти як частина науково-творчої діяльності факультету» та доцента  доктора Радіма Шіпа (представник Центру досліджень факультету) «Докторське навчання та його значення для розвитку університету».

 

Завершальний день роботи проєкту було присвячено знайомству та екскурсії по бібліотеці Університету імені Томаша Баті, яка розташована в надсучасній п’ятиповерховій будівлі. Затишні читальні зали, кімнати відпочинку для відвідувачів, сучасна копіювальна техніка і комп’ютери, відкритий доступ до бібліотечних фондів – це лише мала частина з того, що ми побачили.

На підсумковій  дискусії було дано оцінку навчальному стажуванню, обговорено перспективи подальшої співпраці та участі українських університетів у європейських навчальних і наукових проєктах.

 

Безмежна вдячність керівницям проєкту Зденці Ваґнеровій та Ленці Ґуловій за цікаву й корисну програму! Щиро дякуємо за цікаві та змістовні лекції, цінний досвід, нові контакти і комунікацію! Сподіваємося на подальшу співпрацю!!!

 проф. Лілія Циганенко,
проректор з науково-педагогічної роботи ІДГУ