Круглий стіл «Багатонаціональна культура української Бессарабії»

08 жовтня 2021 р. в Ізмаїльському державному університеті пройшов круглий стіл під назвою «Багатонаціональна культура української Бессарабії», організований викладачами кафедри музичного та образотворчого мистецтв: завідувачкою кафедри, к.пед.н., доцентом Ж.Є. Сироткіною, к.пед.н., доцентом О.А. Бухнієвою. Ведучою заходу виступила студентка 2 курсу педагогічного факультету Л.А. Комурзан. До участі в круглому столі було залучено науково-педагогічних працівників та здобувачів Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

 

Зустріч проводилася з метою формування у гостей уявлення про велике культурне багатство українських бессарабських земель, зокрема особливості музичного фольклору бессарабських болгар, молдован, гагаузів, албанців.

Гості дізналися багато нового і корисного для себе. Нестримна творча енергія, що перебувала в той час в аудиторії, сплела чудове об’ємне полотно про життя і самобутність народів Бессарабії, які завжди в серці з двома коріннями. Відірви одне чи друге – і народ не виживе. Народи сучасної української Бессарабії яскраво демонструють, як можна жити на стику двох яскраво виражених культур і зберігати свою автентичність.

Ліля представила виступи болгарських, молдавських, албанських, гагаузьких і українських національних колективів художньої самодіяльності, народні гуляння, традиції та звичаї нашого краю. Нікого не залишили байдужим запальні пісні та танці.

 

Протягом всього часу гості брали участь в обговоренні багатьох питань, співали пісні і ділилися традиціями свого рідного краю. Зустріч пройшла на емоційному підйомі, гості залишилися із позитивним настроєм, і це свідчить про те, що мета заходу була досягнута повністю.

Ліля Комурзан, студентка 250 П групи