Міжнародний форум «Румунські громади Одещини: ефективні шляхи розвитку українсько-румунських відносин»

17 червня 2021 року в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбувся Міжнародний форум «Румунські громади Одещини: ефективні шляхи розвитку українсько-румунських відносин», який проведено за підтримки ІДГУ, Інформаційного центру Румунії при ІДГУ,  Генерального консульства Румунії в Одесі.

 

Відкриваючи форум, ректор ІДГУ Ярослав Кічук наголосив на тому, що університет став прогресивною платформою для налагодження діалогу культур представників різних національностей півдня Одеської області, які демонструють зразок толерантного співіснування. В Україні є унікальні полікультурні регіони, які мають стати точками зростання державницьких позицій у контексті національної безпеки, серед яких  –  південна українська Бессарабія. Ізмаїл є  українським форпостом, а ІДГУ – єдиним державним закладом вищої освіти в регіоні, на базі якого системно реалізуються проукраїнські проєкти. Університетська громада послідовно сприяє реалізації державної політики щодо вільного розвитку та рівноправності національних мов, дотримання прав національних меншин в стратегічно важливому регіоні Одещини. Професор Ярослав Кічук відзначив, що вже більше 20-ти років на базі університету реалізуються спільні соціально-економічні, освітні та наукові проєкти, здійснюється професійна підготовка вчителів, зокрема  румунської мови, що створює особливо сприятливе середовище для міжкультурного діалогу та розвитку національних мов як одного із основних елементів етнічної ідентичності.

 

Присутність на форумі румунської делегації високого рівня засвідчила повагу уряду Румунії місцевій румунській громаді Одеської області, колективу ІДГУ та підтримку національних меншин, які проживають в Україні.

 

Офіційна румунська делегація у складі сенатора, голови Комісії з питань румунів звідусіль Клаудіу-Рiчарда Тирзіу; сенатора, члена Комісії з питань румунів звідусіль Маріуса Хумелніку; радників  Еуджена Попеску та  Драгоша Молдовяну; т.в.о. Генерального консула Румунії в Одесі  Тіберіу-Леоніда Шарпє відзначила ефективні шляхи розвитку українсько-румунських відносин. Особливої актуальності набули питання визначення загальних стратегій збереження матеріальної і духовної культури румун України та етнічної ідентичності румунської спільноти. Консолідація зусиль асоціацій румунів з різних регіонів України значно збільшить їх потенціал у питаннях збереження етнічної ідентичності, сприятиме активізації ефективних суспільних та соціально-економічних україно-румунських відносин, більш плідній участі румунської громади в становленні незалежної української державності.

 

Перший заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Борис Волошенков привітав учасників форуму від імені голови Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького, голови Одеської обласної ради Григорія Диденка. Він наголосив на тому, що Одещина є унікальним регіоном з великим історико-культурним надбанням, багатонаціональним складом, в якому зберігається та розвивається національно-культурна ідентичність, в тому числі і  румун.  Борис Волошенков відзначив корисний для України досвід Румунії в умовах євроінтеграційних процесів та важливість розвитку українсько-румунських відносин на транскордонному та міждержавному рівнях.

 

До учасників форуму з привітаннями звернулися представники місцевої влади, офіційної румунської делегації, інститутів громадянського суспільства, академічної спільноти, ректори університетів.

Так, заступник міського голови Сергій Баткілін представив сучасний стан транскордонної співпраці Ізмаїлу та Тулчи.

 

Ректор Університету імені Александра Кузи (м. Ясси),  одного з найвідоміших університетів Румунії, професор Тудорел Тоадер звернувся до учасників форуму з привітаннями та наголосив на суттєвому розширенні академічної співпраці з закладами вищої освіти та румунськими громадами України.

 

Ректор Університету «Нижній Дунай» (м. Галац), професор Лучиан Джорджеску представив  успішну транскордонну співпрацю закладу з ІДГУ щодо розвитку українсько-румунських відносин у сфері освіти, науки та культури в рамках Єврорегіону «Нижній Дунай».

 

Президент Університету «Данубіус» (м. Галац) Енді Пушка запросив усіх учасників форуму 29 червня взяти участь у спільній з ІДГУ щорічній XI-й традиційній Міжнародній конференції «Дунай – вісь європейської ідентичності».

 

Директор Агентства транскордонного співробітництва «Єврорегіон Нижній Дунай» Сергій Капталан ознайомив присутніх з новими можливостями участі в програмах транскордонного співробітництва, таких як «Басейн Чорного моря» та «Стратегія ЄС для Дунайського регіону».

 

Відомий підприємець та громадський діяч Олександр Паларієв підготував для учасників форуму актуальну презентацію нового українсько-румунського проєкту, який передбачає проведення спільно з ІДГУ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Розвиток румунської громади України в умовах становлення національної державності» та етнокультурного фестивалю за участю українських та румунських колективів. Також в рамках цього проєкту передбачено створення науково-консультативного центру розвитку етнічної культури румун України.

 

На форумі було представлено результати українсько-румунських освітньо-культурних проєктів, які реалізовано протягом п’ятирічної роботи Інформаційного центру Румунії, що був створений при ІДГУ й обладнаний за підтримки Міністерства закордонних справ Румунії та Департаменту з питань румунів звідусіль у 2016 р. з метою популяризації можливостей розвитку українсько-румунських відносин, інформування з питань євроінтеграції, просування і викладання румунської мови та культури в регіоні.

 

Заключним етапом проведення форуму став круглий стіл «Ідентичність румун України: сучасні виклики», в роботі якого  взяла участь офіційна румунська делегація та українська делегація у складі керівників та членів асоціацій етнічних румун Одеської області, викладачів, представників духовенства, журналістів. Основна мета  проведення круглого столу – визначення викликів, з якими стикаються етнічні румуни, шляхів вирішення існуючих проблем, пошук ефективних інструментів розвитку транскордонних румунсько-українських відносин в економічній, культурній, науковій, туристичній галузях і можливостей, які сприятимуть збереженню й розвитку румунської культури та мови; вдосконалення діалогу з українською владою з метою підтримки румунської громади в Одеській області. Надзвичайно важливо, що Румунія підтримує ініціативи етнічних румун  України з метою збереження, розвитку їх етнічної ідентичності та зміцнення партнерських українсько-румунських відносин. В свою чергу, представники ІДГУ розробили пропозиції щодо удосконалення системної підтримки етнічних українців в Румунії.

 

Наступну частину українсько-румунського форуму ректорат ІДГУ спільно з румунськими партнерами планує провести восени 2021 р. на базі агро-еколого-рекреаційного кластеру «Фрумушика-Нова».

Оргкомітет форуму