Лекція-тренінг «Управлінські виклики сучасності»

Умови покращення освітнього процесу сьогодні вимагають практичного обміну міжнародним досвідом у галузі менеджменту, у зв’язку з чим запрошення фахівців, професіоналів-практиків, експертів галузі та стейкхолдерів до проведення лекцій, тренінгів завжди викликають зацікавленість у здобувачів.

Кафедра управління підприємницькою та туристичною діяльністю  28 травня 2021 р. запросила на зустріч зі здобувачами  спеціальностей 073 Менеджмент, 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність, 071 «Облік та оподаткування» доктора економічних наук, професора кафедри міжнародного менеджменту та інновацій Державної установи «Одеська політехніка» Захарченка Віталія Івановича, який провів в режимі онлайн лекцію-тренінг на тему «Управлінські виклики сучасності».

 

Під час заходу були запропоновані практичні ситуації, які розглядають здобувачі європейських провідних ЗВО. Матеріал, який було надано студентам, пов’язаний  із американською компанією «Креативні концепції Чада», що розробляє та виготовляє дерев’яні меблі, та європейським заводом великогабаритного капітального обладнання, що спеціалізується на литті металевих виробів, розташований на кордоні Нідерландів і Бельгії. Зміст завдання вимагав прийняття ефективного управлінського рішення щодо проблеми. Наприклад, потрібно вирішити такі питання: які рішення повинен приймати Чад Томас щодня, щоб його компанія працювала рентабельно? Як продажі і маркетинг вплинули на операції, коли вони почали продавати стандартні вироби роздрібних торгівельних точок? Як перехід до виробництва стандартних меблів вплинув на фінансову структуру компанії?

 

У наступному завданні необхідно було продати спеціалізований європейський завод великогабаритного капіталу таким чином, щоб він зміг надалі функціонувати з повною потужністю.

У процесі обговорення даних питань увагу  студентів було направлено на хай-тек стратегію 2014 р. європейських країн «Industry 4.0». Це скоординована, державна ініціатива по мобілізації всіх національних ресурсів з метою прискорення технологічних змін. Україна також приєднується до цієї концепції розвитку. У 2018 році в нашій державі була розроблена Національна стратегія Індустрії 4.0, але вона й донині не прийнята урядом країни, хоча виконується силами бізнес-спільноти, яку координує асоціація АППАУ та платформа Industry4Urkaine.

 

В цілому лекція пройшла у дружній  та теплій атмосфері. Практичний матеріал  лектором було подано у доступній та простій формі, після чого відбулася жвава дискусія зі здобувачами, у процесі якої професор Захарченко В.І. відповів  на поставлені питання та розповів про власний досвід роботи на підприємствах.

 

Такі зустрічі є дуже цікавими, інформативними та ефективними для здобувачів, тому що мотивують їх до подальшого якісного  навчання.

Метіль Т.К., завідувачка кафедри
управління підприємницькою та туристичною діяльністю