Міжнародна науково-практична конференція «Слов’янські читання»

25 травня 2021 року в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті пройшла Міжнародна науково-практична конференція «Слов’янські читання», яка була організована кафедрою загального мовознавства, слов’янських мов і світової літератури. Науковий захід як частина культурного форуму, присвяченого Дню слов’янської писемності і культури, проводився у дистанційному форматі на платформі Google Meet.

 

Мета конференції – зміцнення зв’язків між культурами слов’янських народів, дослідження діалогу культур у системі «Захід – Схід», обмін науковим досвідом з актуальних питань літературознавства і мовознавства. Основні напрями науково-практичної конференції:

  • культурна спадщина слов’янської літератури: досвід вивчення і сучасне прочитання;
  • слов’янська література в міжкультурному діалозі;
  • теоретичні та компаративні аспекти сучасної славістики;
  • роль святих рівноапостольних Кирила і Мефодія в становленні православно-слов’янської культури;
  • православні аспекти етнопоетики слов’янської літератури;
  • слов’янські мови і діалекти в культурному просторі;
  • вивчення мовних контактів слов’ян;
  • перспективи розвитку слов’янських мов у сучасній Європі;
  • актуальні проблеми вивчення слов’янських мов і літератур у закладах загальної середньої і вищої освіти.

 

У роботі конференції взяли участь вчені, докторанти, аспіранти з різних країн: України, Республіки Болгарія, Республіки Білорусь, Росії, Польщі, Республіки Молдови. З вітальними словами до учасників конференції звернулися перший проректор, кандидат філологічних наук, доцент Наталія Кольцун и  декан факультету іноземних мов, кандидат філологічних наук, доцент Тетяна Шавловська. Керівники ІДГУ відзначили значимість наукового заходу для збереження духовної та культурної спадщини слов’янських народів та побажали учасникам успішної роботи і конструктивного наукового діалогу.

 

Наукова діяльність учасників конференцій розпочалася з публічних виступів на пленарному засіданні, яка стала дискусійним майданчиком живого обговорення доповідей, зокрема: «До 300-річчя Григорія Сковороди: перспективні напрямки сучасного сковородинознавства» (доктор, філологічних наук, професор Тетяна Шевчук. Ізмаїл, Україна); «Анна Ахматова «Не бувати тобі в живих…»: складні смисли простого вірша» (доктор філологічних наук, професор Сергій Пяткин. Арзамас, Росія); «Името на реката, която ни свързва, в народната памет» (доктор філології Красимира Колева. Шумен, Болгарія); «Антологія сучасної білоруської експериментальної драматургії (досвід координатора)» (кандидат філологічних наук, доцент Олені Лепішева, Мінськ, Республіка Білорусь).

 

У наступній частині «Слов’янських читань» було заслухано та обговорено доповіді на секціях «Культурна спадщина слов’янських літератур: досвід вивчення і сучасне прочитання», «Слов’янські  літератури в міжкультурному діалозі», «Слов’янські мови та їх вивчення у середній і вищій освіті». Учасники секцій довели до відома аудиторії сучасні підходи, досягнення і невирішені проблеми в галузі літературознавства, лінгвістики і освіти.

 

Після проведення заходу, на заключному пленарному засіданні, були підведені підсумки роботи секцій, відзначався високий рівень наукових доповідей, їх значущість для вивчення слов’янської філології, доброзичлива і ділова атмосфера конференції, а також були висловлені побажання про нові зустрічі на «Слов’янських читаннях» в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті.

Савоськіна Т.О., доцент, кафедри загального мовознавства, слов’янських мов і світової літератури