Вдалий початок діалогу про полікультурну історію та майбутнє Української Бессарабії

24 та 25 травня 2021 року в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті (ІДГУ) до Дня слов’янської писемності і культури проводився Міжнародний форум «Болгарська громада України: історія, сучасність та перспективи розвитку в  нових соціально-економічних умовах». Це перший з п’яти запланованих ректоратом ІДГУ форумів, присвячених основним етнонаціональним групам, які проживають в Українській Бессарабії. В перший день роботи форуму взяли участь представники академічної  спільноти, органів державної влади, місцевого самоврядування, народні депутати України, голови територіальних громад та представники структурних підрозділів управління територіальними громадами, представники національно-культурних об’єднань, науковці з різних регіонів. З вітаннями до учасників форуму звернулись представники Посольства Болгарії в Україні та  Генерального консульства Республіки Болгарії в Одесі.

 

Відкриваючи урочисту частину форуму, ректор ІДГУ Ярослав Кічук відзначив важливу стратегічну роль університетської спільноти в гармонізації українсько-болгарських відносин, адже полікультурний контент діяльності єдиного в Українському Придунав’ї державного закладу вищої освіти зобов’язує ініціювати таку платформу відкритого обговорення відповідних актуальних питань прогресивного розвитку багатонаціональних громад.

 

На секційних засіданнях форуму обговорювалися актуальні питання життєдіяльності болгарської громади України: історико-географічні особливості формування ареалів розселення болгар, специфіка господарського освоєння ними території країни в сучасних кордонах, перспективи активізації українсько-болгарських соціально-економічних відносин, оптимізація системи надання освітніх та культурних послуг в контексті адміністративно-територіальної реформи та децентралізації влади. Окремо обговорювались сучасні особливості та перспективи розвитку новоутворених адміністративно-територіальних одиниць базового рівня – територіальних громад.

 

У роботі форуму взяла участь група депутатів Одеської обласної ради, яку очолила народна депутатка України Тетяна Плачкова – співголова депутатської групи міжпарламентських зв’язків з Республікою Болгарія. Вона наголосила на важливості проєкту, який в регіоні започаткував ректорат ІДГУ задля збереження автентичної матеріальної і духовної культури болгар та інших етнічних спільнот в багатонаціональній Україні. Тетяна Плачкова представила успішні результати законотворчої діяльності парламенту в цій сфері.

 

Урочисті звернення до учасників форуму надіслали народні депутати України Антон Кіссе та Анатолій Урбанський. Президент Асоціації болгар України Антон Кіссе відзначив пріоритетну роль саме таких культурно-масових заходів, що формують у підростаючого покоління почуття національної гордості, та побажав університетській спільноті успіхів у реалізації наукових регіональних проєктів.

 

Анатолій Урбанський акцентував увагу на поліпшенні транспортного сполучення та лібералізації правил перетину кордонів, у тому числі в умовах карантинних обмежень, запроваджених через пандемію COVID-19. Спрощення подорожей призведе до інтенсифікації освітніх, культурних, туристичних та економічних процесів і стане запорукою збагачення культур обох країн. Він зазначив, що наша держава профінансує будівництво Болгарського культурного центру,  який буде розташований в Болграді і надасть ще більше можливостей для розвитку болгарської культури та ознайомлення з нею представників інших національностей.

 

З привітанням до учасників форуму звернувся заступник Ізмаїльського міського голови Сергій Баткілін, відзначивши роль міста як поліетнічного, полікультурного центру, який може слугувати прикладом ефективної взаємодії представників різних національностей.

 

Радник Генерального консульства Республіки Болгарії в Одесі Ангел Ценов представив пріоритетні напрями розвитку історико-культурного потенціалу бессарабських болгар.

Під час роботи  форуму відбулась презентація збірки поезій болгарських авторів Буджаку «Дві колиски, дві Батьківщини». Завідувачка кафедри загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури ІДГУ, професорка Тетяна Шевчук, представляючи результат колективної праці з перекладу поезії, відзначила важливість антології для формування полікультурної ідентичності локального соціуму, частиною якого є етнічні болгари. Перекладачами української мови виступили професорки університету Галина Райбедюк та Тетяна Лесіна, викладачка Олена Берестецька та аспірант Олександр Вігер. Видання проілюстровано Заслуженим художником України, доцентом ІДГУ Олександром Карою.

 

Також на форумі було презентовано колективну роботу київських авторів болгарською мовою «Сестра моя, София…». Декан факультету української філології та соціальних наук Іван Татаринов відзначив, що ця науково-популярна праця є  поглядом українських науковців на спільність історії України та Болгарії, роль окремих історичних постатей у покращенні двосторонніх українсько-болгарських зв’язків.

Представники територіальних громад, що були залучені до роботи форуму, сконцентрували свою увагу на важливих для сьогодення питаннях розвитку ОТГ. Голова Городненської територіальної громади, представник громадської організації «Центр розвитку Бессарабії» Микола Богоєв запропонував підписати меморандуми про співробітництво задля реалізації спільних інноваційних проєктів та закликав звернутися до уповноважених органів Республіки Болгарія з пропозицією ініціювати створення нових операційних програм, які б надали можливість реалізовувати спільні проєкти між Болгарією і Україною з метою підтримки нових громад, де компактно проживають болгари та гагаузи. Голова Криничненської територіальної громади  Степан Веліков представив позитивний досвід громади у питанні формування концепції просторового планування розвитку території як особливо важливого документу, без якого обмежений доступ до коштів державного бюджету, державного фонду регіонального розвитку, обласного бюджету та міжнародної фінансової допомоги. Староста Кам’янського округу Саф’янівської сільської територіальної громади Іван Лефтеров закликав учасників форуму об’єднати зусилля задля реалізації спільних українсько-болгарських проєктів відповідно до вже розроблених стратегій розвитку громад.

 

На форумі були представлені болгарські громадські об’єднання Одещини. Голова Ізмаїльського міського болгарського товариства «Свята Софія», відомий меценат Микола Іванов представив ключові програми підтримки бессарабських болгар та підкреслив важливість проведення таких системних заходів для збереження етнічної ідентичності болгар України. З емоційною промовою виступив перший керівник «Святої Софії», фундатор розвитку спеціальності «Образотворче мистецтво» в ІДГУ, доцент Іван Пастир, який докладно розповів про двадцятирічну роботу болгарських товариств щодо підтримки мистецьких та спортивних заходів. Він запропонував проєкт видання періодичного двомовного науково-популярного альманаху «Болгари України: історія і сучасність». Виступ голови районного болгарського товариства імені Христо Ботева Георгія Чіліка було присвячено мистецькому фестивалю до Дня слов’янської писемності і культури, який відбувся 23 травня на морському вокзалі м. Ізмаїла.

 

Учасниками форуму стали й інші представники громадських організацій. Відомий громадський діяч, родолюбець Ашот Казарян (м. Софія) акцентував увагу на перспективності відносин у системі «історична батьківщина – болгарська діаспора в Україні» для обох сторін. Валерій Твердовський, лідер громадської організації «Болгарське народне зібрання в Україні», наголосив на ефективності етнічної самоорганізації болгарського населення та розвитку слов’янської культури.

 

Велику увагу учасники форуму присвятили освітній сфері. Про сучасні реалії  та актуальні проблеми викладання болгарської мови та літератури в закладах середньої освіти учасників заходу ознайомила завуч Болградської гімназії ім. Г.С. Раковського Наталія Кара. Директорка Болградської гімназії Сніжана Скорич висловила надію, що учасники форуму підтримають звернення закладу, який вона очолює, до Міністерства освіти і науки України та Міністерства  освіти і науки Болгарії щодо підписання нового Протоколу стосовно організації роботи Болградської гімназії ім. Г. С. Раковського з метою збереження статусу й унікального характеру закладу освіти, який є носієм історичної пам’яті поколінь болгар, просвітницьким та культурним центром болгарської громади в Україні.

 

Виступ завуча Главанського ЗЗСО Валентини Кисса був присвячений актуальним питанням освіти етнічних болгар в Арцизькій територіальнiй громадi.

 

Директорка недільної школи Світлана Кравченко представила результати багаторічного проєкту «Българска светлица», який з 2017 року реалізується на базі ІДГУ в рамках Національної програми Міністерства освіти і науки Болгарії. У школі навчається понад 100 учнів, які вивчають болгарську літературу, культуру, традиції болгар з метою збереження культурної  і духовної самобутності та етнокультурної ідентичності. Світлана Кравченко запропонувала звернутися до суб’єктів законодавчої ініціативи України з пропозицією розробити в рамках державної регіональної політики засоби та механізми стимулювання випускників сільських шкіл з поліетнічних прикордонних регіонів щодо вступу до закладів вищої освіти України.

 

Директор Центру регіонального розвитку ІДГУ В’ячеслав Тодоров акцентував увагу на необхідності  співробітництва територіальних громад, що дозволить вирішувати складні регіональні проблеми, які не під силу кожній окремій громаді,  сформувати єдині освітні та медичні мережі.  Він запропонував відкрити Науково-консультативний центр розвитку територіальних громад з компактним проживанням болгар та гагаузів, а також висловив ідею формування міжнародного консорціуму з метою консолідації зусиль та науково-технічних засобів для підтримки університетів, у сфері науково-практичної діяльності яких знаходяться болгаристика та балканознавство.

 

Докторка філологїї Красимира Колева (Шуменський університет «Єпископ Константин Преславський», Республіка Болгарія) представила успішний освітньо-методичний та науковий досвід Центру болгаристики МДПУ імені Богдана Хмельницького.

 

Нікола Карайванов, відомий історик (м. Софія),  виступив з ініціативою щодо створення на базі Ізмаїльського державного гуманітарного університету Науково-дослідного інституту болгаристики імені Св. Кирила та Мефодія.

 

Перший проректор ІДГУ, доцент Наталія Кольцун представила проєкт подальшого розвитку академічних зв’язків між університетами України та Республіки Болгарія. Це призведе до збільшення кількості реалізованих програм академічної мобільності викладачів і студентів, спільних освітніх проєктів. Учасники форуму прийняли рішення провести консультації з закладами вищої освіти Болгарії щодо формування консорціуму, який допоможе в розвитку університетів України, що знаходяться в ареалах компактного розселення болгар та гагаузів.

 

Доцентка Інституту філології КНУ ім. Тараса Шевченка Тетяна Доценко виступила з ініціативою до відповідних державних органів Республіки Болгарія та України щодо сприяння відкриттю в південно-західній частині Одеської області українсько-болгарського ліцею задля надання можливостей етнічним болгарам отримати якісну повну середню освіту відповідно до чинного законодавства України. Ще й досі залишається надзвичайно актуальною проблемою системна підтримка професійної підготовки фахівців в сфері болгаристики та підвищення кваліфікації педагогів зі знанням болгарської мови.

 

На завершення офіційної частини форуму із автентичними болгарськими піснями виступила Олеся Кічук,  студентка ІІ курсу коледжу Київської муніципальної академії музики ім. Р.М. Глієра, солістка Народного оркестру народної музики «Бессарабія» та рок-гурту «Течія». Олеся – володарка гран-прі численних міжнародних та всеукраїнських вокальних конкурсів, переможниця легендарного фестивалю-конкурсу «Червона рута», авторка власних пісень. Маючи болгарське коріння, Олеся в День слов’янської писемності і культури співала народні пісні з душею та любов’ю до рідної української землі й до прабатьківщини її предків-болгар.

 

Учасники форуму підтримали заяву про необхідність об’єднання зусиль всіх зацікавлених сторін у розвитку етнічної ідентичності болгар України та використання успішного досвіду для збереження унікальних характеристик поліетнічних регіонів держави, які мають стати конкурентною перевагою України.

 

У рамках проведення форуму оргкомітет запрошує зацікавлених осіб взяти участь у роботі круглого столу «Ідентичність болгар України: сучасні виклики», а також  Міжнародної науково-практичної онлайн-конференції «Слов’янські читання», метою якої є зміцнення зв’язків між культурами слов’янських народів, дослідження діалогу культур в системі «Захід – Схід», обмін науковим досвідом з актуальних питань літературознавства і мовознавства, наукове осмислення сучасних тенденцій вузівської та шкільної філологічної освіти.