Герої не вмирають

23 травня в Україні відзначають День героїв – це день пам’яті усіх українців, що присвятили своє життя нашій з вами свободі, тих, хто боровся і захищав Україну. Це свято покликане відродити в українців героїчний дух минулих поколінь, які дали нашій історії яскраві приклади героїзму лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН.

 

Чому саме травень обрано для вшанування Героїв?

Тому що  в травні віддали своє життя у визвольній боротьбі такі кращі сини України XX століття: 3 травня 1924 року – головний ідеолог державної самостійності України початку XX століття – Микола Міхновський; 25 травня 1926 року – головний провідник української національно-визвольної боротьби 1917-21 років – Симон Петлюра;  23 травня 1938 року – засновник та провідник ОУН – Євген Коновалець.

До здобуття Україною незалежності свято відзначали підпільно, лише з проголошення незалежності воно почало набувати розголосу.

 

В Стратегії національно-патріотичного виховання зазначено:
“Формування ціннісних орієнтирів і громадянської самосвідомості здійснюється на прикладах героїчної боротьби Українського народу за утвердження суверенітету власної держави, ідеалів свободи, соборності, успадкованих, зокрема, від княжої доби, українських козаків, Українських Січових Стрільців, армій Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, учасників антибільшовицьких селянських повстань, загонів Карпатської Січі, Української повстанської армії, українців-повстанців у сталінських концтаборах, учасників дисидентського руху. Також національно-патріотичне виховання має здійснюватися на прикладах мужності та героїзму учасників революційних подій в Україні у 2004, 2013 – 2014 років, Героїв Небесної сотні, учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил у Донецькій та Луганській областях, спротиву окупації та анексії Автономної Республіки Крим Російською Федерацією.”

 

Відзначення Дня героїв – це свідчення твердої волі українського народу йти накресленим Героями шляхом боротьби до найвищої мети – незалежності, розквіту і слави української самостійної соборної держави.

 

День 23 травня мусить бути для нас днем іспиту совісті, днем, в якім кожний поставить собі питання, що зробив він за останній рік для здійснення заповіту тих, що в могилах. Хай саме цей день буде оновленням наших душ, що дасть нам силу і витривалість до подальших дій. Щоб у кожному дні року можна було про Героїв сказати, хоч вони і полягли, але живуть. Живуть у серцях мільйонів людей, що поєдналися одною думкою та волею почуванням.

 

Україна – непереможна, бо Герої не вмирають!

Світлана Кравченко,
директор Центру громадянської освіти ІДГУ