Український віночок – символ нації

21 лютого весь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Рідне, материнське слово для кожного є оберегом. Воно таїть у собі надбання віків, пам’ять усього народу, оберігає й передає всі виміри  духовних скарбів поколінь.

 

Для нас Міжнародний день рідної мови – це свято української мови, одного з найцінніших надбань, яке  створили й залишили нам наші попередники.  Українська мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато того, чим може пишатися наш народ. Сьогодні учні  5-А класу  ЗОШ № 10 долучилися до святкування на уроці «Український віночок», який проводила доцент кафедри української мови та літератури Мельникова Р.М.  Діти дізналися, що віночок – символ нації, в ньому 12 основних квітів,  кожна з них щось символізує.  Учні  не тільки ознайомилися з тим, що означають квіти, а й з їх  біологічними особливостями,  лікувальними властивостями,  використанням в промисловості, а й  переглядали відео, виконували різноманітні вправи: робили синтаксичний розбір речення, фонетичний, розбір за будовою, добирали до слів синоніми, пояснювали орфограми, пунктограми, а також відгадували загадки.

 

Присутніми на цьому уроці були вчитель української мови та літератури Нєдова Ж.В., студенти 2 (Бочковар Ю., Стоянова О., Чижикова К.) та 3 курсів (Петрова І., Завгородня В.), які проходять на базі школи ознайомчу та  виробничу (педагогічну) практики.

 

Бережімо рідне слово, бо в ньому не тільки гомін лісів, переливи струмків, шепіт трав, а й високий дух пращурів, сила нашого сьогодення! Нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом!

Мельникова Р.М., кандидат педагогічних наук, доцент
кафедри української мови та літератури