Нові проекти – нові можливості

Наприкінці квітня 2018 р. громадські діячі м. Ізмаїл – Юрій Осика – учасник бойових дій на Сході України, голова Громадської Організації «Ізмаїльська Спілка Учасників АТО» та Аршинова Олена  – студентка державного Ізмаїльського гуманітарного університету, голова Громадської  Організації «Центр Реабілітації Ветеранів АТО», голова волонтерського підрозділу «Комітет дружин та матерів прикордонників в Одеській області» при Громадській організації «Центр Реабілітації Ветеранів АТО» були запрошені до філії Національного Інституту Стратегічного  Дослідження (Львів) для обговорення перспектив і завдань волонтерського руху в рамках теми «Гібридна Війна».  Зустріч відбувалась на базі Львівської Комерційної Академії. Громадські діячі офіційно представляли Українське Придунав’я на цьому заході.

 

Під час зустрічі обговорювалися теми пов’язані з розвитком волонтерського руху, питання – «Чи потрібно зараз волонтерство на Сході?», «Чи є потреба й надалі підтримувати військових?».  Розглядалися також й питання щодо прояву сепаратизму в Україні. Особливе зацікавлення у присутніх викликало засідання на тему: «Влада та учасники бойових дій», на якому присутні висловлювали свої роздуми та зауваження щодо загальних питань с цієї теми, необхідності виконання обіцянок з боку влади, конкретизації шляхів з боку влади по досягненню миру в Україні тощо.

 

Зустріч мала на меті й презентацію нових соціальних проектів, до трьох з яких залучилися й представники Ізмаїлу. Проекти мають загальноукраїнський характер і покликані сприяти більш активному залученню молоді до волонтерського руху.

 

Перший проект має назву  «БУР», що означає «Будуємо Україну Разом». До участі в ньому запрошуються молодь – юнацтво та студенти небайдужі до долі своєї Батьківщини, які бажають реальних змін в державі, щоб наша країна була квітучою, розвиненою, багатою, модернізованою, адже в нашій країні є молоді таланти, які вміють і працюють над винаходами та новими технологіями, що зможуть сприяти економічному розвитку держави. В цьому проекти учасники вносять свої пропозиції, щодо змін в різних галузях економічного, громадського, політичного життя держави, кращі з проектів отримують перспективу та гроші для реалізації.

 

Другий проект під назвою «КОВЧЕГ» –  це літній табір, в складі якого 4 напрямки:  Польський, Єврейський, Кримськотатарський та Український. Під час перебування в таборі передбачається проведення різноманітних пізнавально-розважальних заходів, які сприятимуть налагодженню дружніх етнічних стосунків між молоддю, знайомству з культурними цінностями народів, їх історичним минулим та сьогоденням.

 

Третій проект «ЛИСТ».  Це найбільш емоційний проект, до якого може залучитися будь-яка людина – від учнів початкової школи до пенсіонерів. Ідея проекту полягає в наступному: кожна людина хоча б раз у своєму житті писала листа до рідної людини, в якому розповідала про свої потаємні мрії та почуття або зверталася до влади – мерів, депутатів, Президенту з проханням допомогти у вирішенні різноманітних життєвих питань. Іноді в житті трапляються ситуації, коли ти не можеш розповісти людині відкрито про свої образи чи почуття, або тобі не  вистачило мужності і часу поговорити за життя з цією людиною, попросити пробачення, розкрити свою душу… Участь в проекті «ЛИСТ» надасть таку можливість. З кожного населеного пункту – учаснику проекту обираються 15 листів, які потім відправляють на загальноукраїнський відбір. Найкращі листи вийдуть окремою книжкою, а по сюжету деяких з них буде знято художньо-документальний фільм. Автором проекту є волонтер і громадський діяч з Маріуполя   Оксана Стоміна, яка буде реалізовувати його разом зі знімальною групою з Івано-Франківська.

 

По закінченню заходу адміністрація Львівської Комерційної Академії передала для бібліотеки ІДГУ книгу про історію і сьогодення свого навчального закладу.

 

Очікуємо на нові зустрічі та запрошення і успішну реалізацію проектів.

Олена Аршинова, студентка факультету
української філології та соціальних наук ІДГУ