Про участь фахівців кафедри дошкільної та початкової освіти в міжнародному семінарі «Українська наукова діаспора Франції: мова і нація»

21 березня 2023 року на території Франції відбувся перший семінар «Українська наукова діаспора Франції: мова і нація». Науковий захід проведено за ініціативою лідерів наукової діаспори та за сприяння наукових спільнот Фундації Дім гуманітарних наук (м. Париж, Франція), Університету Екс Марсель (м. Марсель, Франція), ГО «Інноваційний університет» (Україна), офісу підтримки вченого Української асоціації дослідників освіти.

 

З вітальним словом на семінарі виступили директорка з досліджень та міжнародних зв’язків фундації «Дім гуманітарних наук» Марта Кравелі, д.п.н. Оксана Заболотна, д.ю.н. Олеся Ващук, координаторка «Української наукової діаспори» (Ukrainian Science Diaspora), проф. Євгенія Поліщук. Вони наголосили на значущості перспектив дослідницької діяльності, яку сьогодні здійснюють тимчасово переміщені українські науковці на території Франції та в інших країнах Західної Європи.

 

Спікери та гості семінару проф. Жулет Кадьо (Школа передових досліджень соціальних наук, м. Париж, Франція), співзасновниця проєкту «Єдині» й ініціативи «Навчай українською» Наталка Федечко, віцепрезидент асоціації «Українська школа Св. Володимира в Парижі» Ігор Доценко, дослідниця Люксембурзького центру сучасної та цифрової історії Інна Ганчов (Люксембурзький університет), д.п.н. Олена Ковальчук презентували дослідницькі проєкти та програми з підтримки українських учених, студентів і школярів в умовах зарубіжних закладів освіти.

 

Під час підсумкової дискусії учасники семінару обговорити спільні можливості у реалізації міжнародних проєктів, що спрямовані на зміцнення комунікаційних можливостей наукових діаспор учених України в зарубіжних країнах. Від нашого університету в роботі дискусійної панелі взяла участь д.п.н, професорка О.О. Біла. У відзнаку за активність усім учасникам було вручено сертифікати.

 

Корисні посилання:

Фундація Дім гуманітарних наук (м. Париж, Франція) https://www.fmsh.fr/fr

Університет Екс Марсель (Aix Marseille University) https://www.univ-amu.fr/

Асоціація «Українська школа Св. Володимира в Парижі» ecole.ukr.fr

Громадська організація «Інноваційний університет» https://inun.org.ua/

Українська асоціація дослідників освіти https://sso.org.ua/

Посилання на презентації спікерів:

https://drive.google.com/drive/folders/1hgmjHnyjIm_WH5FdnkVW1mDJ80ojrz24

Катрін Денев в етері каналу «TV5 Monde»

https://vogue.ua/article/culture/lifestyle/katrin-denev-prochitala-virsh-lesi-ukrajinki-francuzkoyu-51631.html

 

Професорка кафедри дошкільної та початкової освіти,
членкиня ВГО «Інноваційний університет» Біла Олена Олександрівна