Свято професії історика в університеті

28 березня з нагоди Дня історика викладачами кафедри історії та методики її навчання було організовано традиційний регіональний захід – відкриту лекцію для громадськості, присвячену актуальним надбанням дослідників минулого.

Захід проходив в офлайн та онлайн форматах, до нього долучилися студенти, викладачі, вчителі, а також представники громадськості, які цікавляться історією.

 

Лекція розпочалася з урочистої промови ректора ІДГУ професора Ярослава Кічука, який привітав усіх істориків та ентузіастів із символічним святом та зауважив, що ця професія сьогодні є надзвичайно важливою, адже допомагає свідомим громадянам критично сприймати минуле, моделюючи майбутнє, відновлювати історичну пам’ять, займати активну громадянську позицію та не піддаватися пропагандистським міфам і стереотипам. Одним з пріоритетів діяльності нашого університету є організація системного національно-патріотичного виховання серед молоді Української Бессарабії. Особливо він зазначив активну діяльність у цій сфері колективу Дунайського центру професійної освіти. До привітань приєдналася і декан факультету управління, адміністрування та інформаційної діяльності доцент Вікторія Мізюк. Вона подарувала завідувачу кафедри історії та методики її навчання доценту Івану Татаринову символічний інструмент, який стане у нагоді при проведенні археологічних розкопок, бо кожного року для зацікавленої молоді кафедрою організовуються археологічні експедиції в Молдові, Румунії, Україні.

 

Відкрита лекція складалася з двох тематичних частин. Першу з них провів доцент Іван Татаринов. Присвячена вона була питанню «Що означає бути істориком?». Він розповів про процес історичного дослідження, значення в ньому археологічних розкопок та архівів, звернув увагу на перспективність професії сучасного історика, зміни світосприйняття в людини, коли вона обирає історичну професію. Свою розповідь лектор доповнив демонстрацією різноманітних історичних артефактів.

 

Голова ради молодих вчених університету, кандидат історичних наук Олександр Михайлов представив презентацію щодо особливостей історичної науки та результатів її впливу на світ навколо нас. Він зауважив, що кожна сфера життя так чи інакше досліджується істориками, що дає можливість стверджувати: «Історія – це наука про все».

 

Після відкритої лекції учасників заходу було запрошено до виставки трофеїв, пов’язаних із сучасною російсько-українською війною. Молоді учасники та учасниці цікавилися історією кожного трофею, реальною ситуацією на фронті та обговорили, які реальні можливі шляхи прогресивного розвитку України після перемоги. Доцент Іван Татаринов провів захоплюючу екскурсію та нагадав, що в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті проводиться конкурс проєктів з питань національно-патріотичного виховання молоді Української Бессарабії.

Олександр Михайлов
голова ради молодих вчених ІДГУ,
кандидат історичних наук