Утвердження ІДГУ як осередку україноцентризму та розвитку української мови і культури на півдні Одещини

Кафедра української мови і літератури факультету української та іноземної філології Ізмаїльського державного гуманітарного університету, Центр української мови і культури ІДГУ 20 лютого 2023 року організували та провели Всеукраїнський круглий стіл з нагоди Міжнародного дня рідної мови та Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні «Українська мова в поліетнічному регіоні як чинник соціальної консолідації та зміцнення безпеки України». У ньому взяв участь директор Інституту української мови НАН України, д. філол. н., проф., Почесний професор нашого вишу Павло Юхимович Гриценко. Адміністрацію університету представили доктор педагогічних наук, професор, ректор ІДГУ Ярослав Валерійович Кічук, а також доктор філологічних наук, професор, декан факультету української та іноземної філології ІДГУ Тетяна Станіславівна Шевчук. Професорсько-викладацький склад вишу було представлено виступами філологів-україністів та істориків. Активну участь в обговоренні тематики круглого столу взяли студенти ІДГУ, а також вчителі та представники адміністрацій шкіл півдня Одещини.

 

Першим з вітальним словом виступив ректор ІДГУ Ярослав Валерійович Кічук. Наголосивши на необхідності і перспективах подальшого утвердження ІДГУ як осередку україноцентризму та розвитку української мови і культури на півдні Одещини,  ректор констатував наші досягнення на цьому напрямку та окреслив перспективи. З-поміж досягнень він згадав відкриття безоплатних курсів української мови, що працюють при університеті ще з 2018 року, відкриття у 2019 році Центру української мови і культури ІДГУ. Адміністративна реструктуризація університету (факультет іноземних мов тепер має назву «Факультет української та іноземної філології») також засвідчує україноцентричний курс нашого вишу. Важливим перспективним напрямком діяльності в межах обраного університетом курсу є поширення підтримки української мови на ближче закордоння. На переконання Ярослава Валерійовича, процес транскордонної співпраці має набути двостороннього формату. Як румунська сторона має в нас центр підтримки своєї національної мови і культури, так і в Румунії мають відкриватися центри української мови і культури. Така потреба зумовлена не лише тим, що по інший бік кордону є чимало населених пунктів з домінуванням етнічних українців – носіїв української мови, а й тим, що наразі з’явилася освітня потреба, необхідність забезпечення мовних прав наших співвітчизників, яких прихистила сусідня Румунія після початку війни. Дуже тішить, що вже є конкретні домовленості на рівні адміністрацій і такі центри найближчим часом почнуть відкриватися.

 

Директор Інституту української мови НАН України Павло Юхимович Гриценко сказав про давню і плідну співпрацю між Інститутом української мови НАН України та ІДГУ. Саме завдяки їй ми маємо сьогодні сучасні дослідження українських говірок нашого регіону, наукову діалектологічну школу, що представляють викладачі-україністи ІДГУ. Провідною ідеєю виступу Павла Юхимовича стала констатація невідворотності україноцентричного курсу в розвиткові України загалом, і української освіти і науки зокрема. Професор зазначив, що українську мову (як і українську літературу, історію, культуру) треба повертати в освітній процес, нагадавши, що виші досі в цьому аспекті працюють за стандартами, створеними під час правління уряду Януковича. Він нагадав, зокрема, що саме під час перебування Табачника на посаді міністра МОН з навчальних планів та освітніх стандартів було вилучено обов’язкові освітні компоненти, які дозволяли формувати українську мовну компетенцію в студентів усіх спеціальностей на всіх курсах навчання, натомість освітяни-україністи мають методичні напрацювання і готові забезпечити такі освітні потреби. Особливо актуальним є питання повернення україноцентричних дисциплін для багатомовних регіонів України. Після початку повномасштабної агресії ворога громадяни України почали розуміти істину, що іншого шляху, як утвердження, зміцнення всього українського в Україні немає. Україноцентризм є запорукою збереження нашої державності, звільнення тимчасово окупованих територій України, перемоги над ворогом. І українська мова є символом цього, адже українська мова – мова перемоги. Саме україноцентричність дозволить нам зберегти незалежність України і захищати не лише українську мову, а й мовні права національних меншин.

 

Інші учасники круглого столу також виступили з доповідями. Серед тих, що викликали жваве обговорення, слід назвати: доповідь «Актуальні питання дослідження української мови на півдні Одещини» Колесникова А. О., д.філол.н., завідувача кафедри української мови і літератури, Ізмаїльського державного гуманітарного університету; «Мова як чинник національної ідентичності в публіцистиці українських дисидентів: проєкція на проблеми сьогодення» Райбедюк Г. Б., к.філол.н., професора, докторантки кафедри української літератури Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова; «Мова – памʼять – ідентичність: історичні передумови та сучасні виклики політики памʼяті на півдні Одеської області» Дроздова В. В., к. іст. н, доцента кафедри історії та методики її навчання Ізмаїльського державного гуманітарного університету, докторанта кафедри історіографії, джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін Запорізького національного університету; «Діалектологічні дослідження української мови на півдні Одещини як «важливі політичні документи» Делюсто М. С., к. філол. н., доцента кафедри української мови і літератури Ізмаїльського державного гуманітарного університету; «Сучасна мілітарна проза як засіб боротьби в інформаційній війні» Соколової А. В., к.філол.н., доцента кафедри української мови і літератури Ізмаїльського державного гуманітарного університету; «Зміст національної ідентичності молодого українця південнобессарабського регіону» Соколова М. М., здобувачки ОС «бакалавр» факультету української та іноземної філології, 11І гр. Ізмаїльського державного гуманітарного університету та ін.

 

Організатори щиро дякують усім учасникам круглого столу за цікаву і плідну дискусію, можливість збагатитися новими науковими ідеями. Таке спілкування надихає на подальшу роботу на шляху розвитку ІДГУ як осередку україноцентризму в регіоні, зміцнює віру у невідворотність нашої перемоги.

 

ПРОГРАМА ВСЕУКРАЇНСЬКОГО КРУГЛОГО СТОЛУ з нагоди Міжнародного дня рідної мови та Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні «Українська мова в поліетнічному регіоні як чинник соціальної консолідації та зміцнення безпеки України»

Доц. Делюсто М. С.