Українська мова на півдні Одещини під час війни

З нагоди Дня української писемності та мови кафедра української мови і літератури, Центр української мови і культури Ізмаїльського державного гуманітарного університету традиційно провели круглий стіл, присвячений проблемам функціонування й удержавлення української мови на півдні Одещини, який цьогоріч був повʼязаний з її буттям в умовах війни.

 

У заході взяли участь декан факультету іноземних мов д.філол.н., проф. Шевчук Т. С., завкафедри української мови і літератури д.філол.н. Колесников А. О., доценти кафедри української мови і літератури Циганок І. Б., Топчий Л. М., Соколова А. В.,  Мельникова Р. М., Делюсто М. С., вчителі закладів загальної середньої освіти регіону, здобувачі ОС «бакалавр» та ОС «магістр» спеціальностей 014.01 Середня освіта (Українська мова і література), 035.01 Філологія (Українська мова і література).

 

Учасники круглого столу обговорили чимало актуальних питань, пов’язаних із функціонуванням української мови в багатонаціональному південнобесарабському регіоні, а також інших теоретичних і прикладних проблем мовознавства. Зокрема, про вплив війни на стан удержавлення української мови на півдні Одещини доповів д.філол.н. Колесников А. О. Доц. Соколова А. В. схарактеризувала українську етнокультуру як духовний чинник консолідації етносів Південної Бесарабії. Своїми спостереженнями щодо вітальності української, гагаузької та албанської мов на півдні Одещини до та після початку війни поділилася доц. Делюсто М. С. Своєрідний майстер-клас з лінгвостилістичного аналізу художнього тексту «Флоронайменування в мовотворчості Валерія Виходцева» провела для здобувачів освіти доц. Циганок І. Б. Доц. Топчий Л. М. виголосила доповідь «Палітра відтінків колорономену червоний у мовній картині світу».

 

Виступи магістрантів кафедри, вчителів закладів освіти півдня Одещини стосувалися різних аспектів проблем навчання української мови в полімовному середовищі регіону, з-поміж яких: вивчення фразеології в закладах середньої освіти: типи завдань і вправ (Крецу В. П.), застосування інноваційних технологій у процесі навчання синтаксису української мови (Кривопищенко В. О.), зіставні аспекти вивчення української мови в закладах загальної середньої освіти півдня Одещини (Гриценко Л. В.) та ін.

 

Модератор круглого столу,
координатор Центру української мови і культури ІДГУ  доц. Делюсто М. С.