Участь здобувачів університету в тренінгу з розвитку підприємницьких навичок у м. Тульча (Румунія)

В рамках проєкту «CBC-DEBUS – Інноваційний розвиток підприємницької освіти та стимулювання нового бізнесу в транскордонному регіоні» (код EMS ENI – 2SOFT/1.1/128), який фінансується Європейським Союзом в рамках Спільної операційної програми «Румунія-Україна 2014-2020», здобувачі ІДГУ взяли участь у тренінгу з розвитку підприємницьких навичок у м. Тульча (Румунія).

 

Захід було проведено з 24 жовтня по 28 жовтня 2022 року. Учасниками тренінгу стали 25 студентів різних спеціальностей та курсів навчання. У цьому тренінгу взяли участь заклади вищої освіти м. Ізмаїл: Ізмаїльський державний гуманітарний університет (всього – 21 студент з різних факультетів) та Придунайська філія МАУП (всього 4 студенти з різних курсів навчання).
Під час тренінгу студентів ознайомлено: із соціальним підприємництвом – дано визначення і поняття, з головними цілями та завданнями соціального підприємництва, наведено приклади успішної реалізації таких проєктів у Румунії, Європейському союзі, світі.

 

Водночас ця поїздка стала гарною нагодою для студентів двох університетів знову приєднатися до ідеї транскордонного співробітництва та отримати передовий досвід у соціальному підприємництві. Цей тренінг став важливим, у ці скрутні для України часи, по роботі над підвищенням рівня обізнаності молоді в області соціального бізнесу. Бо основними передумовами для створення соціальних підприємств є:
− економічна криза;
− ведення військових дій;
− бюджетні ресурси для фінансування соціальної сфери;
− зростання рівня бідності населення;
− значний обсяг державного боргу та необхідність його обслуговування.

 

Під час заходу детально були розглянуті питання, які виникають перед соціальним підприємцем в Україні. Серед рекомендацій для покращення умов розвитку соціального підприємства в нашій державі потрібно виділити такі:
− створення урядом закону про окрему організаційну форму соціального підприємництва;
− забезпечення державою пільг для соціальних підприємств;
− залучення державних та іноземних інвестицій;
− створення грантів;
− інформування населення про соціальне підприємництво (через ЗМІ, у навчальних закладах та соціальних мережах).

 

По завершенню тренінгу студентам було запропоновано використати нові набуті знання та представити свої бізнес-проєкти по відкриттю власного соціального підприємства в Україні. Здобувачі охоче висловлювали свої думки, плани та ідеї на майбутнє.
Окрім навчання поїздка була насичена екскурсійною та культурною програмою, яка була підготовлена організаторами для всіх учасників тренінгу. За програмою студенти відвідали: Пам’ятник героям (Monumentul Eroilor), Музей історії та археології (Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea), Центр відвідувачів дельти Дунаю Океанаріум (Visitors Center Danube Delta Aquarium), Цитадель Erica (Cetatea Aegyssus). А чудовим краєвидом на пагорбі, де встановлено Пам’ятник героям, студенти приходили милуватися і після вечері, бо з цього пагорба видно всю Тульчу як на долоні, а вночі навіть видно вогні Ізмаїла.

 

Усі дні перебування у Румунії були проведені у теплій та дружній атмосфері. В останній день тренінгу усі учасники урочисто отримали сертифікати та поласували смачною румунською випічкою. Такі навчальні поїздки дуже цікаві, інформативні та корисні для студентів, бо мотивують для подальшого навчання.

 

Висловлюємо подяку команді проєкту «CBC-DEBUS – Інноваційний розвиток підприємницької освіти та стимулювання нового бізнесу в транскордонному регіоні» за організацію та проведення заходу та бажаємо подальшого процвітання, плідної праці, нових проєктів та успіхів!

Євсєєва Д.В. викладач кафедри управління
підприємницькою та туристичною діяльністю