Мультикультурна Бессарабія – крізь минуле в майбутнє: фотопам’ять

Війна в нашій країні, сльози та  розпач, вимушені поїхати… – це частина історії Бессарабських німців і багатьох українців сьогодні. У людства дуже коротка пам’ять – як довели події цього року, але іноді старі фото повертають нас у минуле, яке допомагає побачити майбутнє і пробудити глибинні спогади.  В цьому році це стало ключовою темою щорічного міжнародного проекту, в якому взяли участь студенти факультету іноземних мов Ізмаїльського державного гуманітарного університету  спільно зі студентами Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, Одеського національного політехнічного університету та учнями школи Георга Гольдштейна міста Бад-Урах (земля Баден-Вюртемберг, Німеччина).

 

Проект проходив, як і завжди, в два етапи. Влітку частина студентів, які тимчасово зараз знаходяться у Німеччині, працювала в архівах Асоціації Бессарабських німців у м. Штуттгарт і знаходила цікаві старі фотографії, які були зроблені більш ніж 90-100 років назад колоністами в Бессарабії. Інша частина студентів реконструювала старі фото в Україні та Молдові, намагаючись розшукати реальні місця фотосюжетів, знайти залишки німецьких будівель, реконструювати не тільки фото, але й спогади про німецьких колоністів.

 

Німецький етап проекту відбувся наприкінці вересня у м. Бад Урах, де учасники проекту зустрілись і продовжили працювати над старими фото. Паралельно студенти та німецькі учні взяли участь у воркшопах, темою яких стали питання демократії та демократичних цінностей. Результатом плідної праці стала презентація майбутнього календаря на наступний рік, до якого увійшли старі та реконструйовані «старі» фото.

 

Учасники проекту отримали неоціненний досвід міжнародної співпраці та значно покращили знання  німецької мови, спілкуючись зі своїми однолітками на різні теми. Німецькі школярі, в свою чергу, дізналися про Україну, про її молодь, про культуру, історію Бессарабії. Як завжди на проекті зародилися нові дружні стосунки між молоддю України та Німеччини, які у майбутньому, ми впевненні, переростуть у нові проекти, нову спільну діяльність і міцну міжнародну дружбу.

Ст.викладач кафедри романо-германської філології
та методики навчання іноземних мов і культур

Лузанова Л.В.