Робота курсів української мови при ІДГУ у 2022-2023 навчальному році

При Центрі української мови і культури Ізмаїльського державного гуманітарного університету у 2022-2023 навчальному році продовжать свою роботу безкоштовні курси навчання української мови, ініційовані директором Інституту української мови НАН України проф. П. Ю. Гриценком, ректором ІДГУ  проф. Кічуком Я. В. та кафедрою української мови і літератури вишу з метою поліпшення стану володіння державною мовою та її популяризації в багатонаціональному південнобессарабському регіоні ще в 2018 році.

 

З часом актуальність цих волонтерських курсів трансформувалася, але невпинно зростала. Спочатку вона була зумовлена насамперед багатомовністю нашого регіону, тим, що чимало його представників не знали української мови на належному рівні. У 2019 році до стимулів вивчення державної мови мешканцями краю додалися також зміни в мовному законодавстві (Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної») та в «Українському правописі». У 2020-2022 навчальних роках курси української мови у зв’язку з карантином перейшли на онлайн-формат навчання, але продовжили працювати.

 

Дата 24 лютого 2022 року, на жаль, внесла корективи в усі сфери життя українців. Але тепер знання державної мови перейшло з рівня вимог закону, на рівень усвідомлення кожним громадянином нашої держави важливої безпекової та державотворчої функції української мови. Вільне володіння українською мовою наразі стало не просто маркером понять свій – чужий, а іноді й засобом ідентифікації друг – ворог (згадаймо слово «паляниця», яке не могли вимовити агресори). Крім того, південнобессарабський регіон став місцем, де знайшли прихисток чимало внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованих територій України, трудових мігрантів.

 

На таку ситуацію відреагував Уповноважений із захисту державної мови (лист № 1488/04.2-Вих від 08.06.2022) та МОН України (лист № 1/7493-22 від 6.07.2022). Відповідно до цих документів ініційовано загальноукраїнську кампанію сприяння опануванню державної мови. У рамках цієї кампанії здійснюватиметься системна робота щодо сприяння створенню та популяризації таких ініціатив, як при Центрі української мови і культури ІДГУ, збору інформації про їх діяльність, проведення онлайн-конференцій з посадовцями та організаторами проєктів для обміну досвідом та вирішення проблемних питань.

 

Реагуючи на названі нагальні потреби щодо вивчення державної мови Центр української мови і культури Ізмаїльського державного гуманітарного університету продовжує набір слухачів (внутрішньо переміщених осіб та всіх охочих) на безкоштовні курси української мови на 2022-2023 навчальний рік.

 

Залишити заявку на курси можна за адресою м. Ізмаїл, вул. Рєпіна, 12, каб. 410 або за допомогою гугл-форми за покликанням: https://docs.google.com/forms/d/128gYAFPtucTbzeCentvfGCMI-wqM_apPvDvBpSVW610.

Після закінчення курсів усі слухачі отримають відповідний сертифікат від ІДГУ та Інституту української мови НАН України.

 

Запитання та пропозиції приймаємо також на адресу: kaf_ukr_movlit@ukr.net.

Координатор Центру доц. Делюсто М.С.