РУМУНІЯ ВІДКРИВАЄ МУЗЕЇ І СЕРЦЯ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИ

ІДГУ задіяний в новому міжнародному проєкті

Весь цивілізований світ сьогодні приголомшений підступною війною Росії проти народу України та середньовічними методами її ведення. Вимушено переміщені українці відчувають безкінечне співчуття і потужну підтримку з боку європейських країн, однією з яких є Румунія. Румунські волонтери  зустрічають українців на кордоні, годують, допомагають знайти комфорте місце тимчасового проживання, дбають про домашніх тварин біженців. Є безліч історій,  як у перші місяці війни прості румунські громадяни розміщували у себе вдома багатодітні родини зі сходу України, забезпечували їх харчуванням та усім необхідним; як таксисти відмовлялися брати гроші за проїзд, а в ресторанах годували безкоштовно. Все це на фоні безпрецедентної державної програми з прийняття біженців з України, для яких діє безкоштовний проїзд у міському та міжміському транспорті, а також програми безоплатного розселення, фінансової допомоги тощо. Румуни відкрили свої серця українцям. Усвідомлення щирого і безкорисного пориву всебічного сприяння з боку пересічних румун наповнює наші серця теплом і вдячністю.

 

Після трьох місяців війни культурні програми підтримки українських біженців набувають нових форм. 20 червня в Бухаресті стартує румунський культурний проєкт «Відкриті музеї Відкриті серця» для вимушених переселенців з України з метою інтегрувати їх через культуру та створити мережу взаємопідтримки. Символічно урочисте відкриття проєкту припадає на Всесвітній день біженців, який покликаний привернути увагу світової спільноти до проблем вимушено переміщених осіб, визнання їх стійкості у відновленні життя.

 

Проєкт «Відкриті музеї Відкриті серця» адресований підліткам українського походження, які оселилися на тимчасовий або невизначений термін у Бухаресті. У програмі заходів, проведення яких відбуватиметься впродовж року, передбачається наступне:

  • театр тіней;
  • настільний театр і сценічна конструкція;
  • анімаційні майстер-класи;
  • майстер-клас фотографії – візуальний щоденник;
  • мистецькі майстерні, починаючи з фантастичних елементів українського фольклору;
  • майстерні сучасного мистецтва;
  • сюжетні майстер-класи;
  • семінари з популяризації культурної спадщини;
  • майстерня міської інспекції;
  • майстер-класи, в яких українські підлітки зроблять по 4 арт-інсталяції, які будуть експонуватися в кожному музеї впродовж 3 місяців.

 

Деякі з представлених майстер-класів завершаться спільними колективними виставками молодих румунських та українських художників.

 

Чого хочуть автори цього проєкту? Перш за все, інтеграції української молоді в культурний простір країни, в якій вони отримали прихисток. По-друге, підвищення їхньої самооцінки, по-третє, створення групового членства, що дуже важливо для груп біженців, що призводить до згуртування української громади у найближчій перспективі.

 

Партнерами проєкту з боку Ізмаїльського державного гуманітарного університету є адміністратор Інформаційного Центру Румунії при ІДГУ Наталія Урсу та завідувач кафедри загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури ІДГУ, професор Тетяна Шевчук, які були запрошені для розробки україномовних рекламних матеріалів.

 

Довідка

Назва проєкту. OPEN MUSEUMS OPEN HEARTS («Відкриті музеї Відкриті серця»)

Виконавці. Культурна асоціація м. Бухарест «Căte-n lună şi-n mansardă» (http://www.lunadinmansarda.ro/).

Фонд. Проєкт фінансується програмою «В Доброму Стані», за підтримки Kaufland Румунія та Фондом розвитку громадянського суспільства.

Партнери проєкту: Музей румунського селянина, Музей румунської літератури, Національний музей старовинних книг і карт, Музей муніпаліцитету Бухареста, Seneca Anticafe.

Термін дії. Червень 2022 – березень 2023 рр.

Заходи. Проєкт включатиме заходи в чотирьох музеях, що включатиме 30 майстер-класів для щонайменше 250 представників творчої молоді, 4 мистецькі інсталяції на виставці впродовж щонайменше 3 місяців у приймаючих музеях, 3 колективних виставки молодих румунських та українських художників.