Спогади про яскраве Буджацьке літо

Цього року студенти Ізмаїльського державного гуманітарного університету разом зі студентами Одеського національного університету ім. І.І. Мечнікова й Одеського національного політехнічного університету та представниками Асоціації бессарабських німців (Штутгарт) взяли участь у щорічному міжнародному проєкті, метою якого є дослідження історії і сьогодення нашого регіону – Бессарабії. Цього року через пандемію учасники німецької сторони – школярі Економічної гімназії «Георг-Гольдштейн-шуле» (Бад Урах) – не змогли приїхати до України, але взяли активну участь у проєкті у вересні в Німеччині.

 

Міжнародний проєкт за темою «Бессарабія – культурний міст між Україною та Німеччиною» проходив з 12 по 20 липня 2021 року на безкраїх просторах Буджака. Студенти щодня досліджували один з етносів, які населяють цей регіон, знайомились з його історією, культурою, національними стравами і танцем, як одним зі складових культурного коду кожного народу. Студенти у своїх статтях, які вони писали німецькою мовою, відображали результати щоденної наполегливої праці. До того ж вони із задоволенням готували національні страви і перетворювали цей процес у яскраві презентації. Ну і наприкінці проєкту молодь представила танець «Дружби народів Бессарабії», який вони самостійно поставили після запальних майстер-класів народних колективів.

 

Курдогло Катерина (ФІМ, 4 курс, 42І)

Найбільш глибоке враження і позитивні емоції  у мене викликала культура кожного села, де проходила наша експедиція. Безумовно, традиції сусідів, здавалося б, були різними. Знайомство з культурою пробуджувало щодня дуже тепле відчуття, ніби приходиш у гості до близьких друзів. Я ніколи, напевно, не забуду відточені рухи хореографа і дівчаток з хору “Надрічняночка” села Надрічне і дуже смачний сир, яким нас пригостив сільський голова. У моїх  спогадах залишається відвідування  Петросталю, де нас запросили взяти участь у справжній невеликій виставі, присвяченій Різдвяному обряду болгар. Майже кожен візит до різноманітних сіл і невеличких містечок закінчувався для нас отриманням величезного досвіду. Адже відвідуючи кожне село, ми не лише знайомилися з традиціями, вивчали особливості танцю, співали пісні і приміряли народні костюми, ми на декілька годин ставали членами великої нової родини. Напевно, досить важко буде забути і теплі дружні стосунки, які зав’язалися серед  членів експедиції. Ми проводили весь час разом і змогли потоваришувати. З багатьма друзями я підтримую контакти і досі. Відтепер, щоразу як я зустрічаю людей з експедиції, я знаю, що експедиція – це назавжди.

 

Лузанова Олена (ФІМ, 1 курс  ОС «магістр», 52І)

Цього літа, нарешті, незважаючи на карантин та вірус, що охопив увесь світ, ми мали змогу стати учасниками етнографічної експедиції та познайомитися з культурами народів, представники яких проживають на території Бессарабії. Одним з важливих аспектів кожної культури є національна страва. Традиції національної їжі склалися багато століть тому, хоча і піддавалися змінам у ході історії. На території Бессарабії сьогодні проживають десь з півтори сотні різних культур і нам вдалось скуштувати національні страви німецької, молдавської, болгарської та української. Ми варили національний молдавський суп та куштували біле вино, не обійшлося без болгарської бринзи та українського борщу. Також відвідали декілька молдавських та болгарських сіл. Два дні провели в Ізмаїлі на святі грецької культури, де скуштували оливки та запечений чорний хліб з оливковою олією. Особисто мені дуже сподобалась німецька кухня. Тепер майже щомісяця я обов’язково готую вдома картопляний салат.

 

Корольова Анастасія (ФІМ, 4 курс, 42І)

Коли я вперше почула про цей проєкт, навіть не здогадувалася, що на мене чекає цього літа. Здавалось би, я живу у Бессарабії все своє життя, але те, що ми мали змогу побачити, вивчити, вразило мене до глибини душі. Це було дуже цікаво! Ми відвідували історичні місця, музеї. Танцювали та слухали народну музику. Це було незабутньо!

 

Бурова Діана (ФІМ, 3 курс, 32І)

Цього літа я по-справжньому познайомилася з краєм, де народилася і живу вже стільки років! Бессарабія має абсолютно відмінні культури, неймовірні традиції, красиві мови, шалено смачні страви, дивовижні костюми і прикраси, однаково добрих та відкритих людей!

За час нашої етнографічної експедиції ми відвідали декілька різних сіл, познайомившись з їх культурою та особливостями: кожна наша екскурсія була наповнена величезною кількістю цікавих історичних фактів, що пробуджувало бажання все більше  вивчати ці культури. У кожному селі нас зустрічали жителі, одягнені у свої національні наряди, дивуючи своїми колоритними виставами, танцями та стравами. Хочу відзначити, що найяскравішими моментами в цій експедиції для мене стала можливість приміряти різні національні костюми і ось так, відчувши себе справжньою німкою, болгаркою чи молдованкою, танцювати національні танці. Це відчуття складно передати словами, здавалося б, просто яскравий одяг і трохи різні рухи, але ти відчуваєш себе немов серед старих друзів, які вирішили затанцювати с тобою.

Завдяки цій експедиції я змогла отримати масу нових знань, умінь та емоцій!

Лузанова Л.В., старший викладач кафедри романо-германської
філології та методики навчання іноземних мов

Студенти ФІМ: Діана Бурова, Олена Лузанова, Катерина Курдогло, Анастасія Корольова