«Усе починається з Мами…»

Можна у світі чимало зробити:
перетворити зиму на літо,
можна моря й океани здолати,
гору найвищу штурмом узяти,

можна пройти крізь пустелі та хащі…
Тільки без мами не можна нізащо,
бо найдорожче стоїть за словами:
в світі усе починається з мами…

(А. Костецький)

Доброю традицією стали науково-творчі взаємини кафедри української мови та літератури Ізмаїльського державного гуманітарного університету й учительсько-учнівської громади ЗОШ № 4 І-ІІІ ступенів м. Ізмаїл. Вони активно підтримуються й плекаються директором – відмінником освіти, вчителем вищої категорії шановною Надією Василівною Голубковою та закоханими в українське слово філологами-наставниками цього освітнього закладу. Кожен проведений тут захід, приурочений найрізноманітнішим знаковим подіям культурно-мистецького життя, заслуговує на окрему увагу з огляду на цікаві й незужиті його ракурси. Відео-конференція, присвячена Дню Матері, яка відбулася 7 травня, не стала винятком. Радше навпаки. Високий емоційний заряд, до щему відверто-щира атмосфера, поетичні одкровення й інформаційні цікавинки, що їх підготували учні 10-11 класів, переконливо довели правомірність назви цього неспростовно унікального заходу: «Мати!  Що може бути на світі прекраснішим, священнішим за це ім’я …».

 

Модератором святкового дійства виступила педагог-організатор 1 категорії Ірина Володимирівна Карташова, безпосередніми ж учасниками були старшокласники. На високе звучання слова про матір і материнство налаштував присутніх Шевченків поетичний зачин:  «…Нічого кращого немає / Як тая мати молодая / З своїм дитяточком малим…». Десятикласниця Марія Кирилова ознайомила з історією Дня Матері. Неабиякий інтерес викликала презентована Вадимом Карпом «Легенда про матір». Емоційно й вельми зворушливо прозвучали рядки проникливої поезії Галини Гордасевич «А жінка в світ приходить для любові. Історія жінки». До глибини зачепила душу кожного «Молитва за рідну маму до Божої Матері» у виконанні Дар’ї Стрєлкової. Учні 11-го класу Сергій Бєрбат та Іван Гавлицький поділились підготовленими на достовірних джерелах матеріалами про походження слова «МАМА», доповнили новими фактами інформацію про пошанування материнства в Україні й у світі. Уславлення Священного імені Матері, жінки, яка подарувала кожній людині найцінніший скарб – життя, материнська самопожертва й любов як найсвятіше почуття і найбільша коштовність – саме такі абриси дійства окреслила Ірина Володимирівна. Повторювані фрагменти вірша Анатолія Костецького переконували, що й направду «В світі усе починається з мами!».

 

Жінка-Мати / Мати-Вітчизна / Матір Божа – такий сакральний узагальнений образ став смисловою та емоційною віссю заходу. Його логічним і вельми доречним доповненням стали виведені на екран імперативи-заповіти видатного українського педагога Василя Олександровича Сухомлинського, сприйняті кожним як заповіт для себе самого… Мені поталанило бути учасницею цього свята, поділитись своїми думками й почуттями, пережити разом зі школярами трепетні й неперебутні почуття до найдорожчої людини – Матері… Бо й справді, «що може бути на світі прекраснішим, священнішим за це ім’я».

Професор кафедри української мови та літератури
Ізмаїльського державного гуманітарного університету
Галина Райбедюк