Вивчення досвіду створення та функціонування соціальних підприємств Румунії професорсько-викладацьким складом ІДГУ

У рамках проєкту «EU4Youth – Вплив соціальних інновацій – стратегічне партнерство!» за сприянням Молодіжної громадської організації «Нове покоління Європи» 5 квітня 2021 р. відбувся міжнародний візит представників закладів вищої освіти Одещини: Ізмаїльського державного гуманітарного університету (проф. Кічук Я.В., доц. Сорока Л.М., доц. Яковенко О.І., доц. Метіль Т.К.), Державного національного університету «Одеська політехніка» (Україна) – та закладів освіти м. Кагул: Університету Б.П. Хаждеу, Коледжу Юлія Хаждеу та Медичного коледжу й гімназії з м. Кантимир (Республіка Молдова) з обміну досвідом щодо перспектив та практичних аспектів створення та розвитку соціального підприємництва до головного партнера міжнародного проєкту Фундації «Alaturi de Voi» у м. Ясси (Румунія).

 

Головною метою візиту було вивчення досвіду створення та розвитку соціальних підприємств та окреслення перспектив імплементації досвіду Румунії на теренах Українського Подунав’я.
Директор Фундації Анджела Акіцєй поділилася досвідом розвитку соціального підприємництва з представниками міжнародної спільноти. Вона розповіла про непростий шлях започаткування діяльності Фундації у 2002 році, особливості та відмінності роботи соціальних підприємств та головні досягнення щодо їх розвитку.

 

Жваву дискусію серед учасників візиту визвало обговорення ролі держави у мотивації суб’єктів господарювання у створенні саме соціальних підприємств. Румунські партнери наголосили, що у законодавстві Румунії існують чіткі вимоги щодо необхідності найму людей з обмеженими можливостями на роботу, а також визначено покарання та / або компенсація для бізнесу у разі недотримання певних нормативів. Саме такий правовий аспект позитивно впливає на розвиток соціального підприємництва у Румунії. Було акцентовано увагу, що в законодавстві України та Республіки Молдови також є певні нормативи щодо необхідності найму на роботу людей з обмеженими можливостями, але ані в Україні, ані у Молдові в законодавстві не прописано жодного покарання за недотримання визначених нормативів. У зв’язку з цим представники молодіжної громадської організації «Нове покоління Європи» В. Строя та І. Бабаян підкреслили необхідність ініціювання внесення змін до українського законодавства у галузі підприємницької діяльності.

 

Після обговорення юридичних, фінансових та організаційних аспектів учасникам візиту було запропоновано екскурсію соціальними підприємствами, які працюють на базі Фундації «Alaturi de Voi». Зауважимо, що наразі таких підприємств засновано п’ять з чисельністю персоналу 52 особи, серед яких 40% складають люди з інвалідністю та незахищених верств населення, річний оборот капіталу складає 1139128 євро, розмір некомерційного прибутку понад 614 тис. євро, який 100% реінвестовано у підтримку соціальних програм.

Отже, перше підприємство, що було відвідане – туристичне агентство Wise.travel. Турагенство знаходиться у невеликому офісі, але при цьому пропонує понад 240 тис. різновидів відпочинку різної цінової категорії. За період свого існування агентство надало допомоги соціально незахищеним верствам населення на суму понад 150 тис. євро.

 

Наступним етапом нашої екскурсії стало відвідування агентства з працевлаштування для людей з інвалідністю та соціально незахищених верств населення Job Direct. В офісі агентства нас зустріли привітні співробітники та розповіли про особливості підбору та відбору людей з обмеженими можливостями на певні посади.
Цікавим для всіх присутніх став досвід створення виробничого підприємства з пошиву спеціалізованого одягу Utildeco. Слід наголосити, що на підприємстві працює 33 працівника, 20 з яких – інваліди. Віртуальну екскурсію на підприємство Utildeco можна здійснити за посиланням https://www.utildeco.ro/

Також на базі Фундації успішно працює соціальне підприємство «Типографія та дизайн інтер’єру».

 

Наприкінці екскурсії пані Анджела представила нам підприємство з архівування та зберігання. Вона звернула увагу присутніх, що приміщення для цього підприємства було побудовано за рахунок позичкових коштів (кредиту банку) у розмірі 100 тис. євро, та на наявність ліцензії для здійснення архівної діяльності. Основний напрям діяльності цього підприємства – збереження документів та створення електронних архівів.

 

Вивчення досвіду Румунії щодо створення та діяльності соціальних підприємств дало можливість усім присутнім переконатися у реальності реалізації подібних проєктів в Україні за підтримки державної та місцевої влади, а також внесення певних змін у законодавство України стосовно підприємницької діяльності.

 

Щиро дякуємо Фундації «Alaturi de Voi», Молодіжній громадський організації «Нове покоління Європи» та адміністрації Ізмаїльського державного гуманітарного університету за надану можливість щодо підвищення рівня професійної компетентності та вивчення практичного досвіду роботи соціальних підприємств.

Яковенко О.І., доцент кафедри
управління підприємницькою
та туристичною діяльністю