Обговорення професійного стандарту на групу професій «Викладачі закладів вищої освіти» на педагогічному факультеті ІДГУ

7 квітня під керівництвом декана педагогічного факультету, д.п.н., професора  Кічук Н.В. в режимі онлайн відбулося спільне засідання кафедр, на якому академічна спільнота факультету долучилася до обговорення професійного стандарту на групу професій «Викладачі закладів вищої освіти», затвердженого наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 23.03.2021 року № 610.

 

На початку засідання Надія Василівна зазначила, що МОН України рекомендує використовувати професійний стандарт при розробленні вимог до посад викладачів, програм підвищення кваліфікації та стажування педагогів тощо, тому кожний викладач має усвідомити коло вимог і повноважень, які на нього покладаються відповідно до займаної посади.

 

Огляд загальних компетентностей викладача презентувала завідувачка кафедри дошкільної та початкової освіти, доцент Іванова Д.Г., яка підкреслила важливість систематичного підвищення кваліфікації в сучасних умовах, здатність до особистісного і професійного розвитку, володіння комунікативними навичками, інформаційними та комунікаційними технологіями, креативність і вміння застосовувати кращі практики у професійній діяльності. Завідувачка кафедри музичного та образотворчого мистецтв, доцент Сироткіна Ж.Є. акцентувала увагу на зростанні вимог до асистента, наголосивши на тому, що він повинен вміти складати методичні рекомендації до навчальних курсів або окремих тем робочої програми. Трудові функції викладача докладно проаналізувала завідувачка кафедри фізичної культури, біології та основ здоров’я, доцент Баштовенко О.А. До дискусії долучилася доцент кафедри загальної педагогіки та спеціальної освіти Мондич О.В., яка закцентувала увагу присутніх на розширенні кола повноважень доцента, який має вміти готувати матеріали до акредитації, бути готовим до виконання функцій гаранта освітньої програми та до ґрунтовної наукової роботи з аспірантами. Професор кафедри дошкільної та початкової освіти, д.п.н. Гуменникова Т.Р. зазначила, що документ діятиме упродовж 5 років, а рекомендована дата перегляду стандарту – березень 2026 року. Вона презентувала модель діяльності сучасного професора та порівняла вимоги до професора в європейських країнах і в Україні. Тамара Рудольфівна як керівник Придунайської філії ПрАТ «ВНЗ «МАУП»» наголосила на ризиках, з якими пов’язано введення в дію професійного стандарту, в аспекті продовження або припинення трудових відносин з викладачем. Жвава дискусія виникла навколо питання про здатність викладача/доцента/професора готувати заявки на видачу патенту/міжнародного патенту на винахід, корисну модель, документів, що засвідчують право автора на твір. Необхідність надання технічної підтримки та методичного супроводу під час оформлення цих документів підкреслила к.п.н., доцент кафедри дошкільної та початкової освіти Шевчук А.С. Цю пропозицію підтримала д.п.н., професор кафедри дошкільної та початкової освіти Біла О.О., яка розповіла про деякі особливості одержання авторського свідоцтва.

 

По закінченню обговорення важливих питань, учасники засідання зазначили, що професійний стандарт є орієнтиром насамперед для активізації таких напрямків роботи: оновлення посадових інструкцій викладачів; ретельного аналізу освітніх програм підготовки викладачів в магістратурі ЗВО; перегляду та вдосконалення механізму рейтингового оцінювання науково-педагогічних працівників університету; систематичного самоаналізу викладацької діяльності та посилення викладацької активності.

Іванова Д.Г., завідувачка кафедри
дошкільної та початкової освіти
ІДГУ