Міжнародний науковий проєкт лінгвістів кафедри української мови і літератури ІДГУ

Міжнародний науковий проєкт «Дебати щодо мовного розмаїття: менеджмент мов меншин в пострадянській Україні і Росії» (https://www.uni-giessen.de/fbz/fb05/slavistik/fachrichtungen/contested_language_diversity/participantshttps://www.uni-giessen.de/fbz/fb05/slavistik/fachrichtungen/contested_language_diversity/events) від Гіссенського університету ім. Юстуса Лібіха під керівництвом голови наукового центру «Східна Європа» (GiZo), професора, доктора Моніки Вінґендер розпочав свою діяльність на підготовчому етапі ще в квітні 2020 р., наразі ж функціонування проєкту набуло активної фази. Від інституту славістики Гіссенського університету ім. Юстуса Лібіха у проєкті також бере участь доктор Надія Кісс.

 

Українська команда науковців представлена Інститутом української мови НАН України, зокрема провідним науковим співробітником відділу стилістики, доктором філологічних наук (українська мова), професором Соколовою Світланою Олегівною – координатором наукових досліджень від своєї установи; деканом філологічного факультету Ужгородського національного університету, кандидатом філологічних наук (українська мова), доцентом, яка нещодавно блискуче захистила докторську дисертацію (українська мова) в НАН України, експертом офісу Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин, координатором наукової діяльності за проектом на Закарпатті – Шумицькою Галиною Василівною та Ізмаїльським державним гуманітарним університетом в особі доктора філологічних наук (українська мова), професора кафедри, завідувача кафедри української мови і літератури Колесникова Андрія Олександровича – координатора міжнародного наукового проєкту від ІДГУ та й регіону загалом.

 

Відзначений проєкт ставить за мету чимало важливих і актуальних завдань. Не заглиблюючись у складну термінологію та методологію соціальної діалектології – соціолінгвістики, зауважимо, що наша наукова діяльність спрямовуватиметься на розпрацьовування рекомендацій щодо управління мовним розмаїттям краю в аспекті пошуку альтернативи між загостренням, розв’язанням та запобіганням потенційних конфліктів на етномовному ґрунті. Координатори проєкту від Німеччини та України, усвідомлюючи, що мовне розмаїття поляризує мультинаціональне суспільство в межах ареалу, оцінюють дослідження такого розмаїття із пріоритетом державної мови як чинника уникнення ймовірних конфліктів на етнонаціональному ґрунті, міждержавних конфліктів, а також як чинника національної безпеки України.

 

Зрозуміло, що глобальні наукові цілі проєкту вимагатимуть розширення, употужнення філологічних кафедр, особливо тих, що займаються вивченням державної мови і літератури, зокрема – за рахунок навчання на бюджетних місцях в аспірантурі, відкриття на базі ІДГУ спільного з НАН України Діалектологічного наукового центру, і такі кроки обов’язково перетворять Ізмаїльський державний гуманітарний університет на інноваційний всеукраїнський і міжнародний науковий лінгвістичний центр. І це абсолютно органічно, адже лінгвісти та етнографи вже давно і традиційно порівнюють Південну Бессарабію з природною етномовною лабораторією, а деякі наші лінгвісти є всесвітньо відомими дослідниками із власними науковими школами.

 

Переконані, цілеспрямована діяльність україністів за підтримки української, неупередженої міжнародної наукової спільноти, патріотичного політикуму щодо вивчення і менеджменту мов у полілінгвальних регіонах сприятиме гармонізації мовної ситуації, виробленню збалансованих і ефективних заходів безконфліктної реалізації мовної політики України в них. Крім того, проєкт дозволить посилити, узгодити і сконцентрувати діяльність і досвід мовних омбудсменів – українських експертів-мовознавців на захист української мови і культури в полілінгвальних і прикордонних регіонах України, протистояти чужоземній мовній експансії в них.

Завідувач кафедри української мови і літератури, доктор філологічних наук – Колесников Андрій Олександрович