«КРИК МОВЧАННЯ» Іона Бику

Прекрасна подія у румунському культурному просторі Буджака: поява поетичної збірки Іона Бику «КРИК МОВЧАННЯ» [„Strigătul tăcerii”], видавництво PIM, Ясси, 2021 рік. У попередніх здобутках автора – три міжнародні премії та збірка «Кожен вважає мене молодим. Тореадор» [«Toți mă cred tânăr. Toreador»],  видавництво GENEZE, Галац, 2000.

 

Ім’я Іона Бику добре відоме румуномовним читачам як у нашій країні, так і за її межами. Його твори відзначаються оригінальністю форми, асоціативною образністю, гострим відчуттям часу.

 

Поет народився 27.01.1972 р. на Буковині в с. Опришени Чернівецької області, але більшу частину свого життя живе в с. Плавні Ренійського району, тож не випадково його називають бессарабським та буковинським поетом. Нова збірка віршів з’явилася в результаті плідної співпраці Інформаційного центру Румунії при ІДГУ з членами літературного об’єднання румуномовних поетів «Відлуння Буджака» м. Ізмаїл та членами Спілки письменників Румунії.

 

Румунські літературні критики високо оцінили збірку й відзначили, що подані вірші стали художніми перлинами, створені поетом, які навіть мимоволі здатні доторкнутися своїм витонченим словом до найчутливіших клавішів людської душі.

 

«Поезія Іона Бику – поетичний  меседж, який легко зрозуміти в епоху, яку він переживає, і це, здається, його емоційні страждання. Повернення до коріння, до традицій та звичаїв, до літератури та культури залишається тимчасовим зціленням та втіхою через творіння, через можливе відродження. Тексти висвітлюють глибокий досвід, який захоплює його світ, особливо коли йдеться про румунське слово: «Занадто слів самотніх зібралось навколо монументу румунській мові/занадто усиновлених мовчань залишилось для покарання…» (вірш «Занадто»)», – пише Віолета Краю, член Спілки письменників Румунії.

 

«Прекрасним та емоційним є возз’єднання через роки з Іоном Бику, ніби символом витривалості та напружених почуттів у той час, коли пост-гуманізм, а також старі реліквії та течії починають повторно демонструвати свою темну сторону. Між мовчанням та мовою, бути або залишатися румуном – це стан душі, який доповнює універсальність. “На краю латинського світу”, на межі певного світу, Іон Бику залишається цінним орієнтиром, вартовим біля воріт чистилища історії” (Аді Г. Секара, член Спілки письменників Румунії).

 

Презентація книги «КРИК МОВЧАННЯ» поета Іона Бику відбудеться 21 березня 2021 року в Інформаційному центрі Румунії при ІДГУ в рамках другого фестивалю поезії “Пізнаємо поетів”, присвяченого Міжнародному дню поезії.

Книгу поета Іона Бику варто прочитати!

Редактор книги: Наталія Урсу, упорядник – Родіка Родян, Передмова: Аді Г. Секара, член Спілки письменників Румунії). На обкладинці – картина знаменитого бессарабського живописця Павла Гуцу «На краю латинського світу».

 

Наталія Урсу, адміністратор
Інформаційного Центру Румунії при ІДГУ