«КОЖНОМУ МИЛА СВОЯ СТОРОНА» (Григорій Сковорода): науково-творчий діалог про рідне Слово

Саме ця відома сентенція давньоукраїнського мислителя об’єднала учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції «Літературне краєзнавство: проблеми, пошуки, перспективи», що відбулася 15 жовтня 2020 року в Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка.

 

З палким вітальним словом до учасників наукового дійства звернувся ректор Університету доктор філологічних наук, професор Микола Іванович Степаненко. Акцентуючи увагу на важливості вивчення крайового письменства як складника національної літератури, він побажав конференціянтам плідної роботи, своїм пристрасним словом зарядивши атмосферу на активне обговорення пекучих проблем сучасної літературної освіти, результативний пошук їх вирішення. Учасників і гостей тепло вітали декан факультету філології та журналістики Оксана Кирильчук і завідувачка кафедри української літератури Віра Мелешко. Модераторам вдалось максимально залучити до онлайн-участі науковців (Ольга Ніколенко, Галина Райбедюк, Ганна Редько, Ірина Григоренко, Ольга Горбонос та ін.), письменників і краєзнавців (Дмитро Шупта), відомих методистів (Ольга Коваленко) та учителів-практиків (Василь Вельможко, Жанна Зінченко), працівників музею (Вікторія Пащенко) та бібліотек (Ганна Дідусенко), магістрантів і студентів. Подивував усіх Юрій Фединський, американець українського походження, який, давненько залишивши Нью-Йорк, осів у с. Крячківці Пирятинського району (завдяки йому село стало центром відродження кобзарства). На пленарному засіданні конференції він виступив із доповіддю-майстер-класом «Традиція гри на кобзі та торбані в культурній спадщині українського народу». Врешті-решт стало очевидним, що кожен із доповідачів сьогодні одержимо й плідно працює на теренах видання, популяризації, наукового осмислення й практичного впровадження до освітнього обігу творчих скарбів митців-краян. Це засвідчили усі емоційні та виважені виступи й запальні дискусії. Відрадно, що насичену й багатогранну програму науково-практичної конференції Полтавського національного університету доповнили цікаві теми філологів Ізмаїльського вишу (доцентів: Томчука О. Ф., Погорєлової А. Д., Фоміної Л. Г; магістрантки Титаренко В. А.).

Мені як безпосередній учасниці було надзвичайно хвилююче презентувати духовний огром поетів українського Придунав’я, поділитись своїми міркуваннями щодо насущних проблем вивчення літературного краєзнавства в умовах кризи сучасної літературної освіти, відчути прихильність і гострий інтерес до ліричної планети «Придунаю журавлиного». Спасибі модераторам конференції за приємне запрошення й можливість представити українській науково-освітній еліті скромні досягнення наших ізмаїльців у сфері літературного краєзнавства, поділитись власними думками, почути поради колег, котрі в означеній темою конференції царині здобулися на високі злети. Щиро бажаючи господарям Полтавського вишу, усім гостям дійства миру й здоров’я, успіхів і нових здобутків, несхитності в торуванні обраного шляху, сподіваємось на зміцнення й употужнення нашого подальшого спілкування, на плідний і результативний науково-творчий діалог.

Галина Райбедюк, професор