З Днем слов’янської писемності й культури

Шановні викладачі та студенти! Дорогі друзі!

Кафедра загального мовознавства, слов’янських мов і світової літератури Ізмаїльського державного гуманітарного університету щиро вітає Вас із Днем слов’янської писемності й культури.

 

У нашій країні 24 травня стало святом у 2005 році, але задовго до встановлення офіційної дати українці разом з іншими слов’янськими народами віддавали свою шану та подяку святим братам Кирилу та Мефодію за їх неоціненний внесок в духовний розвиток слов’янства. Завдяки унікальній азбуці, створеній солунськими братами, та Болгарській державі, яка забезпечила умови для її збереження, ми маємо змогу записувати найцінніші для нас слова і побажання, втілювати творчі та наукові задуми, що змінюють життя.

 

У «Прогласі» до Євангелія Кирило Філософ звертається до всього слов’янського світу:

“Слухайте, усі слов’янські люди,
слухайте Слово, яке прийшло від Бога …
Усі народи голі без книг:
тому що вони не можуть обійтися без зброї
битися з ворогом нашої душі…“

Наша зброя – Писемність. Вона не тільки зберігає голос минулих подій, але й формує сьогодення. Ми володіємо мистецтвом читати і писати, а це мистецтво – не просто частина людської цивілізації, це основа нашої цивілізації.

 

Лише любов до власної історії, збереження та примноження культурної спадщини свого народу є основами морального та духовного розвитку суспільства.

Олена Берестецька, викладач кафедри загального
мовознавства, слов’янських мов та світової літератури