Вітаємо викладачів історії з Всесвітнім днем історика!

«Історія — свідок часу, світло істини, життя пам’яті, вчителька життя, вісниця старовини…».  Такою уявляв історію Марк Тулій Цицерон у своєму творі «Про оратора» у I столітті до нашої ери. Чи щось змінилося з тих давніх часів?

 

Як і кожна наука, історія важлива. Із цим твердження не варто сперечатися й голосно або ж голослівно дискутувати. Зауважу лише одну важливу річ. Будь-яка деталь нашого суспільного життя — держава, нація, народ або ж лише одна особа й один факт із її життя — є справою рук істориків. Вони вигадують певні уявні конструкції, послуговуючись своєрідними метафорами, які з часом сприймаються як такі, що були споконвічно притаманні на певній території для конкретної групи людей.

 

Чи просто бути істориком?

Так, легко, якщо ти це любиш. Але й надзвичайно важко з огляду на те, що у тебе постійно працює голова в режимі 7/24/365/…Історію можна вивчати по-різному, але передумовою є любов до самого фаху.  Адже треба мати наснагу прочитувати величезну кількість книжок з оповідями про минуле людства. Власний досвід є мірилом усього того, що ми знаємо про світ, у якому живемо.

Центр громадянської освіти ІДГУ вітає викладачів історії Ізмаїльського державного гуманітарного університету.

Ваш високий професіоналізм, самовідданість і надалі сприятимуть розвитку духовності, підвищенню рівня освіченості студентської молоді, утвердженню гуманістичних ідей у суспільному житті.

 

Успіхів і нових відкриттів, унікальних фактів і знахідок, цікавих домислів і припущень, захоплюючих подорожей по сторінкам минулих років!

Бажаємо Вам успішного року пізнання себе та інших, року терпеливої роботи та плідних зв’язків.

«Історія – це пройдене життя,

Та без минулого немає майбуття.

Для того ми історію й вивчали,

Щоб краще рідну землю нашу знали».

 Світлана Кравченко, директор  Центру громадянської освіти ІДГУ