Нас єднає мова!

Щороку, 21 лютого в Україні представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови.

Це значуще свято для представників 130 національностей, носіїв рідних мов, які проживають на теренах нашої держави.
Духовні надбання кожного етносу зберігають і передають із покоління в покоління рідну мову, мудрість, культуру, традиції та обряди.

 

Українська держава прагне створити належні умови для задоволення освітніх потреб представників усіх етносів з метою збереження власної етнічної самобутності, невичерпного розмаїття різних мов і національно – культурних надбань.

 

21 лютого в Інформаційному центрі Румунії при  ІДГУ відбувся фестиваль національних культур під гаслом «Нас єднає мова».
Організатором фестивалю виступив Центр громадянської освіти ІДГУ, який запросив представників національних спільнот Бессарабії, що спілкуються українською, болгарською, російською, румунською, німецькою та албанською мовами.

 

На правах господарів українську мову представили:
Марина Делюсто (кандидат філологічних наук, доцент, координатор Центру української мови та культури ІДГУ), Руслана Зоп (магістрантка факультету української філології та соціальних наук, виконавиця пісні “Це моя земля…”), Дар’я Меліхова і Надія Кравченко (магістрантки факультету української філології та соціальних наук,   доповідачі  презентації “Українська мова серед інших мов світу”).

 

Російську мову представили студенти факультету іноземних мов Ксенія Дубенко і Ксенія Арделян (наукові керівники: Ольга Крюкова та Тетяна Вдовенко).

 

Професор, член Ізмаїльської болгарської громади “Света София” Іван Пастир розповів про збереження болгарської мови в Україні.

Викладач кафедри загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури і недільної школи «Българска светлица» ІДГУ Олена Берестецька наголосила на важливість розвитку болгарської мови і літератури та необхідність підготовки вчителів для шкіл нацменшин в Україні. Студентки 4 курсу факультету іноземних мов Валентина Карабецька і Сергій Константінов підготували презентацію про розвиток болгарської мови в Бессарабії. Учениця недільної школи «Българска светлица» Вікторія Горбан задекламувала вірш болгарського поета Івана Вазова «Родна реч», а   студентка ІІІ курсу педагогічного факультету Анастасія Мірчева завершила представлення болгарської мови мелодійною піснею «Аз съм българка».

 

Німецьку мову презентували студентки факультету іноземних мов Каролина Бондаренко і Катерина Звєздіна ( науковий керівник: Людмила Лузанова).

 

Румунську мову – директор Інформаційного центру Румунії Наталія Урсу та фахівець Любов Бурлак. Учениця школи румунської мови для дітей Дар’я Наню прочитала вірш румунського поета, а слухачка курсів з вивчення румунської мови Анна Лисенко заспівала пісню Григорія Вієру “Для неї”. Студенти факультету іноземних мов: Марина Іванова, Міхаєла Паску, Кристина Боцу, Людмила Нєгурица (наукові керівники: кандидат філологічних наук, доцент Олена Голованова і кандидат філологічних наук  Поліна Кісеолар) – розповіли про розвиток румунської мови в Україні.

 

Знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини.

Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі у розвитку особистості, не плекає її, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.
Зі святом всіх! Бережіть та шануйте рідну мову!

Світлана Кравченко, директор Центру громадянської освіти