Соціокультурні чинники розвитку українського ринку праці

В умовах ринкових відносин перед суспільством постає проблема соціальної незахищеності громадян. Насамперед це питання стосується молоді, оскільки саме вона має незначну професійну підготовку, малий трудовий досвід.

Безробіття молодих людей є однією з найгостріших соціально-економічних проблем сучасної України. Останнім часом ситуація у сфері молодіжної зайнятості в Україні постійно погіршується.

 

5 лютого Центр громадянської освіти  спільно з Центром  кар’єрного зростання ІДГУ провели семінар-тренінг «Соціокультурні чинники розвитку  українського ринку праці» з метою підвищення рівня поінформованості щодо сучасних методів та джерел пошуку роботи з урахуванням власних потреб і сучасних тенденцій на ринку.

На захід були запрошені фахівці Ізмаїльського міськрайонного центру зайнятості населення, майстри та учні ДНЗ «ІВПУ», здобувачі університету.

 

Зі словами  вітання виступив доктор педагогічних наук,  професор, ректор ІДГУ Ярослав Кічук. Він  зазначив, що сучасний ринок праці розвивається настільки динамічно, що мати вузькопрофільні професійні навички недостатньо, потрібен універсальний набір додаткових знань, вмінь та навичок, які стануть у пригоді практично в усіх сферах діяльності.

 

Для обговорення було представлено ряд питань:

▶ розвиток особистих компетенцій, затребуваних на ринку праці;

▶ актуальна інформація щодо пошуку роботи та підбору персоналу;

▶ складання резюме сучасного формату;

▶ підготовка до співбесіди з роботодавцем тощо.

 

У ході зустрічі студенти були активними, ставили цікаві та актуальні питання  про професії, що сьогодні є затребуваними на ринку праці, можливість проходження практики та поєднання роботи і навчання.

Також до уваги студентів  представлено онлайн-платформу для пошуку роботи та набуття додаткових можливостей, рекомендації з планування поведінки, яка допоможе досягти поставленої професійної мети. Роботу семінару доповнювали тематичні відеоролики.

 

Семінар-тренінг був корисним тим, хто хоче поліпшити зміст свого резюме та зробити його ефективним інструментом пошуку роботи; з’ясувати, який вид резюме використовувати залежно від вакансії та попереднього досвіду роботи; зацікавити роботодавця, звернути увагу на себе, щоб у нього виникло бажання і потреба зустрітись з шукачем роботи, вказати на свої переваги та представити свою користь організації.

 

Сподіваємось, що отримана інформація та власні враження щодо умов навчання та працевлаштування дозволять учасникам семінару прийняти усвідомлене рішення та зробити висновок, що відчуття впевненості – саме те, що налаштовує на позитивні зміни в житті й кар’єрі.

 

Світлана Кравченко, директор Центру громадянської освіти ІДГУ