Участь магістрантів педагогічного факультету ІДГУ у Всеукраїнському науково-практичному онлайн-семінарі «Інклюзивна освіта для дітей з особливими освітніми потребами в Україні»

(у рамках Всеукраїнського онлайн проекту «Всеосвіта»)

 

Магістранти педагогічного факультету спільно з професором О.О. Білою взяли активну участь у роботі Всеукраїнського науково-практичного онлайн-семінару «Інклюзивна освіта для дітей з особливими освітніми потребами в Україні», організованого в рамках Всеукраїнської онлайн-платформи «Всеосвіта» (м. Київ). Проведення семінару було приурочене до Міжнародного дня прав людини, який щорічно відзначається 10 грудня 2019 року.

 

Метою основної дискусії на онлайн-семінарі стало обговорення ключових питань розвитку інклюзивної освіти в Україні, спільне вивчення прикладних практик роботи різних спеціалістів закладів освіти з інклюзивною формою навчання, досвіду роботи громадських організацій та інклюзивно-ресурсних центрів у сучасних умовах.

 

Слід відзначити, що тема семінару зацікавила наших студентів, насамперед, як починаючих фахівців – організаторів початкової та інклюзивної освіти. У зв’язку з цим вони мали цікаву нагоду для продуктивного спілкування з професіоналами в цій галузі – представниками практично всіх областей України (менеджерами освіти різного рівня (директорами шкіл і їх заступниками, методистами), учителями початкової школи й учителями-предметниками, вихователями, соціальними педагогами, асистентами учителів, корекційними педагогами, та психологами.

 

Відкриття конференції розпочалось із привітання Н.А. Ярмоли – завідувачки відділу інклюзивного навчання Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. Вона презентувала інтерактивну доповідь на тему «Організаційно-методичні засади функціонування інклюзивно-ресурсних центрів».

 

Достатньо інформативною стала для всіх учасників дискусія з теми «Встановлення партнерської співпраці між закладами освіти з інклюзивною формою навчання та інклюзивно-ресурсним центром» директора Інклюзивно-ресурсного центру Комунальної установи Радомишльської міської ради Т.М. Кухарівською.

 

У рамках онлайн-семінару спільно з керівницею Київської консалтингової агенції для освітян «Центр компетенцій» М.С. Чайкою магістранти мали з’ясувати особливості застосування сучасних технологій організації освітнього процесу в освітніх закладах з інклюзивною формою навчання.

 

Спільно з ще одним досвідченим спікером-практиком Н.І. Кравчук, директором школи І-ІІІ ступенів №168 Оболонського району м. Києва, учасники долучилися до обговорення корисних ресурсів крізь призму «Інклюзії в школі в оптичному дискурсі сьогодення».

 

Відзначимо, що протягом усього 2019 року магістри та викладачі кафедри загальної педагогіки, дошкільної початкової та спеціальної освіти брали активну участь й у циклі інших вебінарів, організованих на Всеукраїнській онлайн-платформі «На Урок» («Інклюзивна освіта: рівні умови для всіх», «Онлайн-конструктори для інтерактивних робочих аркушів») й онлайн-платформі «Всеосвіта» («Побудова освітнього процесу командою супроводу дитини із особливими освітніми потребами у закладі освіти з інклюзивною формою навчання»).

 

Посилання на запис семінару:

YouTube https://youtu.be/OBfr6j40ZHQ

 

Посилання на Всеукраїнські онлайн-платформи:

https://vseosvita.ua

https://naurok.com.ua

Іванова Д.Г., зав. кафедри загальної педагогіки,
дошкільної початкової та спеціальної освіти