Правознавчий клондайк

Сьогодні, коли Україна пише нову сторінку своєї історії, коли відроджується національно-патріотичний дух народу, коли ціна незалежності країни – життя багатьох тисяч людей, – поняття Право, Справедливість, Закон потребують іншого, оновленого ставлення кожного громадянина-патріота. Маємо знати закони, за якими побудована держава, знати свої права та обов’язки, щоб знайти вірний шлях до успішного, щасливого завтра.

Згідно з Указом Президента України від 08.12.2008 року № 1149/2008, враховуючи важливе значення правової освіти в розбудові України як правової держави, з метою виховання у громадян поваги до закону і прав людини, започатковано проведення Всеукраїнського тижня права. Він проводиться щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини, який відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

 

Згідно з Договором про співпрацю між Ізмаїльським державним гуманітарним університетом та Ізмаїльським військово-морським ліцеєм, Центром громадянської освіти ІДГУ розроблено графік проведення правоосвітніх та правовиховних заходів із ліцеїстами.

 

10 грудня проведено «Правознавчий клондайк», конкурс коміксів та стенгазет на правознавчу тему з учнями 10 класу.

Метою брейн-рингу є підвищення рівня правових знань та умінь застосування їх на практиці, повага до права, популяризація правових знань, формування правової культури, підвищення ерудиції та розвиток логічного мислення молоді України.

У змаганні брали участь дві команди: «Адвокати» і «Прокурори».

До складу журі увійшли ліцеїсти: Муравльова Анастасія, Куртєв Дмитро і Тарасов Владислав.

 

Брейн-ринг складався з декількох етапів, на кожному з яких ліцеїсти мали можливість показати свої знання і вміння. Юні знавці права змагалися в конкурсах «Інтелектуальний штурм», «Юридичний футбол», «Юридично – математичне рівняння», «Дешифрувальник», «Право на найцінніше» та «Капітанський ринг».

Гра супроводжувалась жвавим обговоренням і великою кількістю запитань. Цікаво проходили всі етапи, проте особливий інтерес та бурхливі емоції викликав «Інтелектуальний штурм», перемога в якому і визначила остаточного лідера цих змагань, ним стала команда «Адвокати» на чолі з капітаном Віктором Дроновим, ІІ місце виборола команда «Прокурори» на чолі з Максимом Цибульським. Головним юристом став Віктор Дронов.

 

Ліцеїсти проявили креативність у всіх завданнях і показали, що знають і вміють реалізовувати свої права. Капітани команд отримали грамоти.

Професійність керівників – з одного боку, юнацький максималізм та бажання відкрити для себе світ своїх прав – з іншого, зробили захід змістовним, яскравим, креативним та влучним!

Світлана Кравченко, директор Центру громадянської освіти ІДГУ