І Всеукраїнська науково-практична конференція «Благодійність у сучасному світі: витоки, проблеми, перспективи»

6 грудня 2019 р. в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбулась І Всеукраїнська науково-практична конференція «Благодійність у сучасному світі: витоки, проблеми, перспективи». Проведення заходу було приурочене до Всеукраїнського Дня благодійності, який відзначається щорічно в кожну другу неділю грудня. В 2019 році День благодійності припадає на 8 грудня.

 

Безкорислива практична допомога ближньому в усі часи являє собою фундамент доброти і людяності в світі. Благодійність є однією з форм цієї безкорисливої допомоги і нерідко стає тим «рятівним колом», що дозволяє людині, яка потрапила в скрутну ситуацію, справлятися з нею, або хоча б не допускати розвитку ще більш згубних наслідків. Вивчення досвіду благодійної діяльності має незаперечну практичну цінність для становлення сучасної системи соціальної допомоги. Крім того, в умовах ринкової раціональності і розважливості орієнтація суспільної свідомості на феномен безкорисливої благодійності дозволяє також актуалізувати проблематику духовно-моральної складової соціального розвитку суспільства.

 

Відкриття конференції розпочалось із привітальних слів почесних гостей наукового заходу: першого проректора ІДГУ Наталії Кольцун, декана факультету української філології та соціальних наук Івана Татаринова, представника благодійного фонду «Хочу жити» Валентини Желдакової. Далі робота конференції продовжилась на секційних засіданнях.

 

На підтвердження актуальності означеної теми свідчить факт участі в заході науковців з різних міст (Вінниці, Ізмаїла, Києва, Одеси, Переяслава-Хмельницького та ін.), різного віку (від студентів до докторів наук і академіків), різних областей наукових знань – адже до обговорення багатьох аспектів благодійності долучились не лише історики, але й педагоги, психологи, філологи, філософи, юристи, представники благодійних фондів, бібліотечні працівники.

 

Після завершення секційних дебатів учасники наукового заходу знову зібрались у гостинних стінах конференц-залу ІДГУ. Ухваливши резолюцію конференції, науковці та гості конференції були долучені до підбиття підсумків благодійної акції «Замість кави – добра справа», яка проводилась в університеті напередодні. Із заключним словом до всіх присутніх звернулась проректор з науково-педагогічної роботи Лілія Циганенко, яка наголосила на важливості обговорюваних питань та визначила перспективні напрями роботи. Далі всі учасники заходу отримали з рук очільниці науки в ІДГУ сертифікати, а також із задоволенням зробили спільні фото.

 

Гончарова Н., доцент кафедри української і всесвітньої історії та культури
Морошан Н., доцент кафедри української і всесвітньої історії та культури