Свято мови в Українському Придунав’ї

Україна починається з нас…

 

 «Україна починається з нас» – такими словами  було відкрито «круглий стіл» до Дня української писемності і мови, організований кафедрою загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури. До участі у заході були запрошені  викладачі і студенти університету, які  щорічно долучаються до відзначення дня державної мови, що припадає на 9 листопада.

 

В своїх виступах учасники круглого столу  представили  цікаві роздуми  про рідну мову, про те, що мова є унікальною культурною спадщиною кожної окремої національності на планеті. І українська не є виключенням –  рідною її  вважає більшість населення держави. В поліетнічному просторі українська мова відіграє важливу роль  посередника міжкультурної взаємодії, стає тим засобом, через який національні меншини країни  знайомляться з культурними здобутками народів, що населяють Україну.

 

Студенти  факультету іноземних мов та педагогічного факультету представили поезію Т.Г.Шевченка «Заповіт» та «Гайдамаки» мовою оригіналу та в перекладі на російську, румунську мови. Мовою оригіналу та у перекладі на українську звучали вірші  видатного болгарського поета Івана Вазова та неперевершеного  митця поетичного слова Міхая Емінеску.

 

Із зацікавленням  слухали учасники  круглого столу про  магічні числа в українських пареміях та про один з найдавніших  творів східнослов’янського походження «Слово о полку Ігоревім».

Із заключним словом до учасників заходу звернулась завідувач кафедри загального мовознавства, слов’янських мов та світової літератури проф.  Т.С. Шевчук, яка наголосила на необхідності досконалого знання державної мови не тільки для її ефективного вживання як мови освіти і науки, але й у публічних сферах суспільного життя регіону.

 

Висловлюємо подяку активним учасникам круглого столу Ірині Кондратюк, Кароліні Бондаренко, Валентині Карабецькій, Маріані Мунтян, Катерині Звєздіній, Сергію Константинову, Анастасії Дехтярьовій, Аліні Панагія, Ліні Запорожан, Діані Гавлицькій, Ользі Гребінник, Владі Касап, Іллі Кулиничу та викладачам Берестецькій О.П., к. філол.н. Кісеолар П.Д. та к. філол. н., доц. Топчий Л.М. за допомогу студентам у підготовці до засідання круглого столу.

Олена Берестецька