«НЕВДАЧ НЕ ВАРТО БОЯТИСЯ…»: незабутня зустріч із диво-словом Зірки Мензатюк

Зустріч із письменником – це завжди свято, бо багатий духовний світ митця Слова відкриває читачеві широкі інтелектуальні та духовні обрії. А зустріч із казковим світом дитячої книги особлива, надто коли йдеться про непересічного автора, самовіддано закоханого в чутливі дитячі душі… Саме з такою письменницею поталанило спілкуватися впродовж двох щасливих днів (7-8 жовтня) студентам та викладачам нашого університету. Бо ж нашою шановною гостею була відома в Україні й далеко поза її межами унікальна володарка слова Зірка Захарівна Мензатюк, яка відвідала наш чудовий край на запрошення кафедри загальної педагогіки, дошкільної, початкової та спеціальної освіти ІДГУ, за що ми, викладачі та студенти факультету української філології та соціальних наук щиро вдячні.

 

Талановитий журналіст, член Національної Спілки письменників України, лауреат міжнародного літературного конкурсу в США, літературної премії імені Лесі Українки, Наталі Забули, переможниця конкурсу «Книжка року-2006» (номінація «Дитяче свято») і київського ярмарку «Книжковий світ-2006» (номінація «Краща дитяча книга») – далеко не повний перелік досягнень Зірки Мензатюк у царині художнього слова. Проте найбільшим щастям вважає письменниця справедливо завойовану любов багатьох сучасних дітей до її Диво-Слова, яке вона з такою трепетною відданістю плекає у своїх книжках для маленьких читачів (а цих книжок у її доробку – 33!), починаючи з першої збірочки «Тисяча парасольок» (1990 р.). Про ці сходини свого становлення розповідала письменниця в аудиторії, перейнятій духом особливої довіри й зацікавлення. Саме такі відчуття переживали всі, кому випала щаслива нагода бути співучасником цього свята душі: головний співробітник відділу мов національних меншин та зарубіжної літератури Академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор кафедри загальної педагогіки, дошкільної, початкової та спеціальної освіти ІДГУ Богданець-Білоскаленко Н. І., декан педагогічного факультету професор Кічук Н. В., завідувач кафедри загальної педагогіки, дошкільної, початкової та спеціальної освіти доц. Іванова Д. Г., викладачі кафедри української мови та літератури (проф. Райбедюк Г. Б., доц. Циганок І. Б., доц. Соколова А. В., доц. Погорєлова А. Д., доц. Фоміна Л. Г.), студенти 1-4 курсів, магістранти.

 

Письменниця потішила теплими спогадами дитинства про перші мистецькі спроби, поділилася міркуваннями щодо стану сучасної дитячої літератури та зачитала уривки з власних книжок, що було сприйнято особливо емоційно. У своїх творах Зірка пише про вічні цінності українського народу, намагається про складне розповідати просто й доступно (за її зізнаннями). Незрадливою любов’ю письменниці були й залишаються казкові оповіді про історичне минуле («Таємниця козацької шаблі»), народне мистецтво України («Катрусині скарби»), національні свята («Макове князювання»). Ненав’язливо, легко, а головне – щиро, вона спонукає юних читачів до формування у них національної гідності й гордості, навчає їх шанувати традиції, мову й культуру свого народу, прищеплює любов до рідних пракоренів. Лейтмотивом творчості шановної гості нашого університету, як власне, й усієї зустрічі, стали її переконливі слова про потребу перемагати. Її настанова дітям «Невдач не варто боятись» звернена й до нас усіх, безвідносно до віку. Потребу в цьому, здається, відчуває кожен, особливо сьогодні… Тож закономірно, що виступ Зірки Захарівни поступово перейшов у плин відвертого творчого спілкування, довірливого й вельми цікавого.

 

До розмови про літературу й нині сущі проблеми долучилася відома ізмаїльська поетеса Таміла Кібкало, що надало зустрічі особливо зворушливого колориту. Доброю несподіванкою для письменниці стало прикінцеве слово ректора університету, професора Кічука Я. В., який нагородив її почесною грамотою за активну громадянську позицію, вагомий особистий внесок у розвиток національно-патріотичного виховання молоді українського Подунав’я, значні здобутки в сучасній українській літературі та проведення просвітницьких заходів для студентів та викладачів Ізмаїльського державного гуманітарного університету. А поява в аудиторії працівників ізмаїльського телебачення украй збентежила письменницю, яка, незважаючи на свій неординарний талант і високі досягнення, надзвичайно скромна, що загалом властиво істинно талановитим людям.

 

У глибинах пам’яті усіх присутніх надовго залишаться незабутні враження від усього почутого й пережитого… Ця світла іскорка зустрічі з талановитим Диво-Словом Зірки Мензатюк заяскрилась в очах її ізмаїльських шанувальників на спільній світлині, що зафіксувала ще одну цікаву сторінку життя нашого славного Придунайського вишу.

Професор Галина Райбедюк, магістрантка Валентина Титаренко