Творча зустріч Дмитра Бураго зі студентами ІДГУ

20 вересня 2019 р. в стінах ІДГУ відбулася знакова подія: студентство нашого університету мало змогу поспілкуватися з відомим київським поетом, літературознавцем і книговидавцем Дмитром Сергійовичем Бураго – членом Національної спілки письменників України, лауреатом численних літературних премій, організатором престижної щорічної міжнародної науково-практичної конференції «Мова і культура» імені проф. Сергія Бураго.

 

Дмитро Бураго є автором дев’яти поетичних збірок: «Эхо мёртвого города» (1992), «Здесь» (1996), «Поздние времена» (1998), «Шум словаря» (2002), «Спичечный поезд» (2008), «Киевский сбор» (2011), «Снеговик» (2015), «Избранное» (2018). Студенти ІДГУ мали змогу послухати в авторському виконанні вірші, духовно й інтертекстуально укорінені в російську поезію Срібного століття. Як яскрава творча особистість, поет справив незабутні враження емоційним декламуванням та невимушеним діалогом на тему шляхів розвитку сучасної культури.

 

Дмитро Бураго подарував факультету української філології та соціальних наук і центральній Ізмаїльській бібліотеці ім. І. Котляревського унікальну колекцію репринтних видань перших українських словників, серед яких видання Бориса Гринченка, Агатангела Кримського й ін. подвижників-лексикографів початку ХХ ст. Так, чотиритомний «Словник української мови» Бориса Гринченка, виданий 1907-1909 рр., був укладений на основі взірців живої української мови ХІХ ст., дібраних з творів художньої літератури, діалектних і фольклорних записів, а заведений словником правопис отримав назву грінченівка. З чотиритомного російсько-українського словника 1924-1933 рр. за ред. Агатангела Кримського та Сергія Єфремова дійшло лише три томи і жодного примірника четвертого тому не знайдено через цілеспрямоване знищення видань за радянських часів.

 

Словники, що стали бібліографічною рідкістю, підлягли опрацюванню співробітниками Інституту української мови НАН України та Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні та перевидані у Видавничому домі Дмитра Бураго за фінансової підтримки Ротарі Клубу «Київ-сіті», зокрема Лесі Богуславської, безпосереднього керівника проектів «Словникова спадщина України» та «Українська граматична класика».

 

Професори Тетяна Шевчук і Галина Райбедюк познайомили високого гостя з напрямами розвитку сучасного наукового життя ІДГУ та перспективами реалізації проекту «Регіональна література і живопис». Співробітники бібліотеки та колеги підготували книжкові виставки «Наукова скарбниця ІДГУ», «Майстри творчого пера», які унаочнили здобутки наших освітян та представників сучасного літературного процесу.

Насичений графік перебування Дмитра Бураго в Ізмаїлі включив творчу зустріч з поціновувачами поетичного слова в Ізмаїльській картинній галереї, ділове спілкування з мером нашого міста, паном Андрієм Абрамченко та екскурсійну програму.

 

Адміністрація Ізмаїльського державного гуманітарного університету висловлює щиру подяку Бураго Дмитру Сергійовичу за щедрий подарунок, сподівається на подальшу плідну співпрацю і спільні проекти.

проф. Тетяна Шевчук