«Іду на мир»: добро та любов у боротьбі з двома ворогами

23 вересня в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті в рамках національно-патріотичного виховання молоді та підтримки українського книговидання, пройшла презентація книги “Іду на мир”.

Автор книги — Ольга Кирилюк, кандидат філологічних наук, викладачка Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. Винниченка та громадська активістка.

 

За словами авторки, гасло її книги це вислів: «Я не хочу вбивати, я хочу любові». «Коли в твою країну приходить війна, ти мусиш зробити вибір. Моя книга про тих людей, які його зробили», – каже викладачка-письменниця.

«Книги потрібно читати будь-які, не лише на актуальну тематику. Моєю метою було показати в романі, що війна не десь далеко, лише в телевізорі, і нас не стосується – вона тут, зараз і сьогодні. В результаті, прочитавши мою книгу, окремі люди говорять, що й не знали, що там, на Сході таке відбувається насправді – для них це стало справжнім відкриттям», – зауважила авторка.

 

Ольга Леонідівна зазначила, що з перших днів воєнних дій на Сході вона почала займатися волонтерством – організовувала мистецькі акції, під час яких збиралися кошти на допомогу військовослужбовцям. Їй доводилося часто спілкуватися зі студентами-заочниками, які відслужили у зоні проведення АТО, організовувати з ними зустрічі. Саме спогади військових покладено в основу роману “Іду на мир”. Але всі ці розповіді наскрізною ниткою переплітаються зі справжніми людськими почуттями.

В сюжеті добро та любов вступають в боротьбу з двома ворогами. Один реальний, камуфльований, зі зброєю в руках. Він може поранити, але його можна знищити фізично. Інший – в підсвідомості. Він невидимий, а тому й справитися з ним можна лише усвідомивши руйнівну силу внутрішніх упереджень.

 

Ректор університету професор Ярослав Кічук вручив Ользі Кирилюк почесну грамоту за формування критичного мислення у студентів, виховання національної свідомості, ціннісних орієнтацій та ідеалів.

Наостанок авторка провела автограф-сесію.

 

Загалом, цей захід був не просто презентацією, а справжнім святом. Святом теплого спілкування, душевних одкровень, позитивних емоцій та щирих посмішок.

Світлана Кравченко, директор Центру громадянської освіти