Студенти-історики взяли участь в археологічних розкопках середньовічної фортеці Сороки

В рамках підписаних угод про співробітництво між Ізмаїльським державним гуманітарним університетом (Україна) та Кишинівським державним педагогічним університетом імені І. Крянге (Республіка Молдова), група студентів історичного відділення факультету української філології та соціальних наук ІДГУ під керівництвом кандидата історичних наук Івана Татаринова взяла участь у  археологічних розкопках в м. Сороки. На території цього районного центру, що знаходиться на відстані близько 160 км на північ від Кишиневу, розташована унікальна середньовічна фортеця.

 

Фортеця була зведена Штефаном Великим в останній чверті XV ст. на березі Дністра як оборонне укріплення проти татарських орд, які просувалися до Молдови. До того, як була побудована кам’яна фортеця, тут було укріплення з дерева і землі, яке згадується в 1499 р., хоча існує думка, що воно було зведено раніше. В ході археологічних розкопок, які проводилися в фортеці, були знайдені залишки дерев’яних укріплень. Сороцька фортеця має округлу форму з діаметром 37,5 метрів. У фортечні стіни вбудовано 5 башт – 4 округлих і одна вхідна квадратної форми. Вежі мають три рівня та спеціальні отвори для гармат. Зовнішні стіни пласкі, без вияву підмурків чи горизонтальних тяг. Стіни веж мають ухил до центру фортеці. Висота фортечних мурів – 20-25 метрів, а товщина стін – 3,5 метри. Фортеця в якості самої східної точки оборони Молдови протягом своєї історії була ареною найжахливіших вторгнень. Тут, біля підніжжя її стін, проходили жорстокі бої.

 

Учасники експедиції ІДГУ, разом зі  студентами Кишинівського державного педагогічного університету імені І. Крянге під керівництвом професорів Серджіо Мустяце та Іона Тентюка, взяли участь в дослідженні оборонного рову та підземних приміщень, розташованих навколо фортеці.

 

Від імені учасників – студентів та викладачів ІДГУ висловлюємо слова щирої вдячності ректорові ІДГУ проф. Ярославу Кічуку, проф. університету імені І. Крянге Серджіо Мустяче, проректору ІДГУ проф. Лілії Циганенко за надану можливість взяти участь в цікавому науково-практичному дійстві.

 

Візит представників ІДГУ до колег-істориків Молдови має не лише важливе освітнє та наукове значення, а й сприяє зближенню молодих дослідників з різних країн, що в майбутньому дозволить більш об’єктивно висвітлювати різноманітні історичні події.

 

Іван Татаринов, кандидат історичних наук,
старший викладач кафедри
української і всесвітньої історії та культури ІДГУ