Виставка українських вишиванок, рушників та писанок в ІДГУ

27 червня в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті  на запрошення ректора професора Ярослава Кічука та в рамках VІ рок-фестивалю «Дунайська Січ»  відбулася зустріч з відомими особистостями: Лесею Воронюк, Ольгою Ровецькою та Галиною Ващук.

Організатори: Центр громадянської освіти ІДГУ.

 

В рамках зустрічі була відкрита виставка українських сорочок, рушників та писанок. З урочистою промовою виступив ректор ІДГУ професор Ярослав Кічук, який зазначив: «Українські традиції і звичаї є надзвичайною цінністю. Ізмаїльський  державний гуманітарний університет, як культурний осередок українського Подунав’я, популяризує українські цінності через такі культурні заходи. Орнаменти на цих рушниках і сорочках – це не просто візерунки, це душа  української нації, долі мільйонів закатованих українців за право бути вільними».

 

Леся Воронюк — українська письменниця, журналіст та громадський діяч,  голова молодіжного короткометражного фестивалю «Кіноетніка», член Національної спілки журналістів України.Так, це та сама Леся Воронюк, яка у 2006 році, навчаючись в Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича, стала ініціаторкою Дня вишиванки.

Разом з Лесею Воронюк до ІДГУ завітали: Ольга Ровецька-Назар, відома сокальська писанкарка, керівник гуртка Будинку дитячої та юнацької творчості м. Сокаль (Львівська область) і Галина Ващук, членкиня союзу Українок.

 

В рамках зустрічі було проведено: презентацію про Всесвітній День вишиванки,  виставка українських сорочок і писанок та майстер-клас з писанкарства «Український писанковий світ».

Леся Воронюк звернула увагу на те, що свято Всесвітній День вишиванки було започатковано студентами у Чернівцях 13 років тому. Кожного року у цей день відбувається величезний спектр просвітницьких  акцій, аби продемонструвати,  що вишиванка – не просто красиво і стильно, але це культурна спадщина і скарб українського народу. Цей скарб вимірюється не кількістю, а цінністю кожної сорочки або рушника. Представлені сорочки та рушники з українською символікою – жовто-блакитними прапорами, тризубами – українці вишивали здавна як символи української державності.

 

Ольга Ровецька-Назар створює найрізноманітніші писанки, шкрябанки, мальованки, галунки найвищої мистецької складності на перепелиних, курячих, гусячих, страусиних яйцях. Писанкарка відтворює старовинні сюжети та пише авторські, в яких творчо переосмислені традиційні орнаменти.
Писанкарство в родині пані Ольги – тривала родинна традиція, яка не переривалась навіть за часів СРСР. Родині доводилось виготовляти писачки таємно з металевих наконечників шнурівок та олівців, ризикувати безпекою та добробутом, та все ж це не зупиняло родину зберігати та передавати з покоління в покоління мистецтво розпису писанок.
Майстриня сама створює фарби із природних барвників – відварів трав, ягід, цибулиння. Писанкарка веде гурток творчості в Сокалі та сподівається, що писання писанок відродиться в кожній українській родині.
На виставці презентовано понад 100 найскладніших за технікою виконання та орнаментикою писанок. На  майстер-класі  з писанкарства «Український писанковий світ»  майстриня Ольга навчила дітей  технікам писанкарства, ознайомила зі значенням символів, розповила про особливості орнаментів в різних регіонах  України.  На згадку про зустріч, діти  отримала виготовленні  власноруч писанки.

 

На виставці українських вишиванок і рушників  “Вишиванка – символ вільних” від Галини Ващук було представлено  сорочки вишиті в 20-30-тих роках ХХ століття. Переважна більшість зібраних старовинних вишитих сорочок, рушників початку 20-го століття з українською символікою та скриня належить родині Галини. Дуже емоційними були спогади  Галини про  кожну вишиванку.  Саме ці збережені родинні рукотворні скарби, за словами майстрині, переховували в землі під час проведення операції Вісла. Щоб уберегти від знищення, артефакти були заховані у подвійному дні скрині й пролежали під землею до 1991 року. Багато з них були відкопані нащадками власників.

 

Ректор  подякував гостям та вручив подяки за  вагомий особистий внесок у  розвиток української культури,  високий професіоналізм, активну громадянську позицію, невичерпну енергію та збереження і популяризацію українських цінностей.

 

Всі присутні отримали надзвичайні враження від зустрічі з неймовірно талановитими особистостями. Запрошуємо всіх  відчути  красу української вишивки та писанки завтра, в рамках VІ рок-фестивалю «Дунайська Січ», в картинній галереї.

Дирекція Центру  громадянської освіти