В ІДГУ провели семінар з декоративного мистецтва та привітали Олександра Кару з відзнакою Кабінету Міністрів України

18 квітня в Ізмаїльській картинній галереї відбулося відкриття 18-ї Всеукраїнської виставки декоративно-прикладного мистецтва «Світ Божий як Великдень». На виставці було представлено понад 200 експонатів 135 авторів  з 14 областей України.  Експонатами виставки також стали вироби наших краян з Ізмаїлу (Надія Ільїна, Оксана Гольцман, Михайло Пейков, Володимир та Катерина Дудник, Сахара Казка, Сергій Ушаков, Анна Романенко, Тетяна Зечу й ін.), Кілії (Валерія Левенцова), Арцизу (Тамара Ткач, Наталія Райчева, Марина Захарова). На урочисте відкриття заходу приїхали заслужений діяч мистецтв України, заступник голови НСХУ з питань декоративно-прикладного мистецтва Микола Кіщук; голова Одеської обласної організації НСХУ, народний художник України проф. Анатолій Горбенко; заслужений художник України Анатолій Кравченко, зокрема і деякі  автори з віддалених міст (Олеся Біленко й ін.).

 

Завітали високі гості й до Ізмаїльського державного гуманітарного університету. За ініціативи доцента кафедри музичного та образотворчого мистецтва, заслуженого художника України і голови Ізмаїльської міської організації НСХУ Олександра Кари перед відкриттям виставки в стінах ІДГУ було проведено семінар «Сучасне декоративно-прикладне мистецтво: інноваційні напрями розвитку», в якому взяли участь викладачі кафедри та студенти профільного відділення. На заході присутні почули доповіді про НСХУ як провідну мистецьку спілку країни та особливості творчої діяльності обласних та регіональних організацій. Так, Одеська обласна організація НСХУ налічує 55 фахівців у галузі декоративно-прикладного мистецтва, творчий доробок яких представлено найрізноманітнішими галузями у цій сфері мистецтва. В Ізмаїльській  організації НСХУ провідним фахівцем декоративно-прикладного мистецтва є випускниця ІДГУ Надія Ільїна, яка також взяла участь у семінарі. Глиняні вироби майстрині, виконані за мотивами трипільської культури, стали окрасою цьогорічної всеукраїнської виставки «Світ Божий як Великдень». Серед інноваційних тенденцій у розвитку декоративно-прикладного мистецтва було відмічено відчутний запит сучасного суспільства на текстильні вироби в традиціях етностилю, популярність яких росте не тільки в Україні, але й у світовій моді.

 

Декан педагогічного факультету, проф. Надія Кічук висловила щиру подяку голові Одеської організації НСХУ проф. Анатолію Горбенку за розкішний подарунок – альбом ООО НСХУ, підготовлений до 70-річчя спілки, в якому представлено праці спілчан, зокрема у галузі декоративно-прикладного мистецтва. Відзначимо, що до друку вже підготовлено альбом ІМО НСХУ «Художники Бессарабії» (за ред. Т. Шевчук та О. Кари), який стане першим в історії нашого регіону фаховим виданням колективної художньої творчості наших краян. Підготовка до його публікації відбувається у рамках реалізації  держбюджетного проекту МОН України «Регіональна література і живопис етнічних груп Українського Придунав’я як засіб формування колективної ідентичності локального соціуму». Зокрема, і семінар став яскравою подією наукової складової цього проекту. Приємною новиною для адміністрації та колег Олександра Кари стало його нагородження Почесною грамотою Кабінету Міністрів України та медаллю за вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку української культури, багаторічну творчу працю і високу професійну майстерність. Грамоту та відзнаку урочисто вручив лауреату заступник голови НСХУ Микола Кіщук. Адміністрація вишу та колеги Олександра Кари щиро вітають його з отриманням високої нагороди і бажають подальших успіхів на творчій та освітянській ниві.

проф. Тетяна Шевчук, керівник проекту
викл. Ганна Паньків, мистецтвознавець