«Французька Бессарабія» в ІДГУ

4 квітня в актовій залі Ізмаїльського державного гуманітарного університету відбувся фестиваль «Французька Бессарабія», який вже став традиційним щорічним святом франкофонії, що проводиться навесні під керівництвом викладачів французького відділення кафедри романо-германської філології (завідувач кафедри – доц. Радкіна В.Ф.).

 

Фестиваль розпочався з вітального слова ректора ІДГУ професора Кічука Ярослава Валерійовича, який підкреслив важливість вивчення французької мови, побажав успіхів усім учасникам фестивалю та висловив сподівання, що наступного року ряди тих, хто вивчає французьку мову в нашому навчальному закладі, значно поповняться. Означене сподівання є цілком обґрунтованим, адже багата і зручна для спілкування французька мова є однією з найпопулярніших мов світу, якою розмовляють на п’яти континентах. Це офіційна робоча мова практично всіх міжнародних організацій: ООН, ЮНЕСКО, Ради Європи, а також офіційна мова Олімпійських ігор. Як відомо, франкофонія – це не просто вміння говорити французькою, але, перш за все, усвідомлення приналежності до численної групи людей, які розділяють спільні цінності, інтереси до франкомовної культури.

 

Учасники фестивалю запропонували глядачам цікаві, веселі та ліричні номери франкомовного співу та театрального мистецтва, а саме: Людмила Компанієць – пісню «Mon Mec à Moi», Марія Попряга – пісню «Non, Non, Non», учні школи № 11 м. Ізмаїл – пісню «Je suis malade», учні приватної школи «Гармонія» м. Одеса – виставу «Le Gentilhomme», викладач музичної школи м. Ізмаїл Пуйческу Катерина – пісню «Je Veux», викладач ІДГУ Микола Жечков представив дві пісні під гітару – «Le temps des Cathédrales» та «Mon Village Au Bout Du Monde», Ксенія Дорошенко – пісню «Non, Je Ne Regrette Rien», Олеся Кічук – пісні «Padam, padam» і «Dernière danse».

 

Окремо дякуємо чарівним ведучим цього заходу Альоні Мунтян і Надії Долгій, які змогли провести його урочисто та у доступній для всіх формі.

 

Учасники фестивалю франкофонії отримали цікаві подарунки та почесні грамоти, адже всі номери були представлені гідно, зворушливо й емоційно, і кожна пісня виявилася особливою.

 

Хочеться також висловити особливу подяку традиційним спонсорам даного заходу – громадській організації «Центр розвитку Бессарабії» (керівник – В. Куртєв) і профкому ІДГУ (голова – О. Гармаш), а також його організаторам та ідейним натхненникам – викладачу кафедри романо-германської філології Шевчук В.Д., доценту Радкіній В.Ф., доценту Кудіновій О.І.

 

Отже, фестиваль «Французька Бессарабія» пройшов весело, яскраво і цікаво. Він залишив після себе відмінні враження, безліч позитивних емоцій і величезне бажання вивчати та удосконалювати прекрасну французьку мову, яку в сучасному світі вивчають 120 мільйонів людей.

Катерина Надельніченко, студентка 1 курсу