«Мереживо: Літературні читання в містечках України»

19 березня в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті відбулася зустріч з українськими письменниками Катериною Калитко і Мирославом Лаюком в рамках проекту «Мереживо: Літературні читання в містечках України».

 

Організатори зустрічі: громадська організація «Український центр Міжнародного ПЕН-клубу» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Проект «Мереживо» покликаний підвищити престиж читання у райцентрах України, знайомити мешканців українських містечок із сучасною українською літературою та включити їх у культурне поле, спільне з великими містами.

 

Відкрив захід ректор ІДГУ Ярослав Кічук, який акцентував увагу на важливість ролі  Українського Подунав’я та Ізмаїльського державного гуманітарного університету в культурних та освітніх проектах.

На заході були присутні викладачі і студенти університету, вчителі і учні шкіл Ізмаїла, представники відділу культури м. Ізмаїл та ЗМІ.

 

В рамках зустрічі були презентовані книги Катерини Калитко і Мирослава  Лаюка «Втрачені землі, перетворені світи, держави, люди», «Земля Загублених, або Маленькі страшні казки», «Баборня» і «Світ не створений».

Присутні мали можливість познайомитися з видатними письменниками сучасності України і подискутувати про важливість історії в житті України.

 

Катерина Калитко народилася і живе у Вінниці, перекладачка з балканських мов, частково мешкає ще у Боснії та Герцеговині, в Сараєві. Авторка 6-ти поетичних книжок, за які неодноразово здобувала престижні нагороди, а також авторка 2-х прозових книжок, остання на сьогодні – “Земля Загублених, або Маленькі страшні казки” вийшла у 2017 році у “Видавництві Старого Лева” і здобула премії імені Джозефа Конрада та Книга року Бі-Бі-Сі-2017.

 

Мирослав Лаюк  народився на Івано-Франківщині, мешкає в Києві. Автор двох поетичних збірок і двох романів – “Баборня” і “Світ не створений”. Також лауреат кількох престижних премій, а роман “Баборня” був у короткому списку премії Книга року Бі-Бі-Сі-2017.

 

Українська література – це література з місією, яка  завжди служила якійсь великій справі, ідеї, а то й ідеології. Творчість майже кожного з українських письменників може бути прикладом.

Ми стали свідками вільної української літератури. Тепер важить, щоб українська література не просто була, а була якісною.

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти