Правовий тренінг «Захист прав споживачів»

Всесвітній день захисту прав споживачів (World Consumer Rights Day) у світі відзначається 15 березня, у річницю виступу президента США Джона Ф. Кеннеді (John F Kennedy) в Конгресі в 1961 році.
Вперше цей день був відзначений 15 березня 1983 року, і ця подія була закріплена в міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів. Україна закріпила його внутрішній статус відповідним законом в 1991 році.

 

12 березня Центр громадянської освіти ІДГУ організував правовий тренінг «Захист прав споживачів».
Основною метою проведення тренінгу є сприяння формування у студентів культури споживання та отримання навичок із захисту прав споживачів.

 

Спікером заходу була фахівець Ізмаїльського Центру #БВПД Анастасія Каплієнко, яка ознайомила студентів з правами споживачів та історією виникнення консумеризму (студенти поповнили свій лексичний запас цим незвичним терміном).
Учасники обговорили актуальні питання, зокрема: захист прав споживачів фінансових, медичних, освітніх, інформаційних послуг тощо. Для закріплення отриманих знань студенти розв’язали правові задачі та переглянули відеоролик про права споживачів, підготовлений Міністерством юстиції.

 

В рамках заходу студенти ініціювали просвітницький проект «Консумеризм очима молоді». Головна ідея – розбудити свідомість споживачів із широким залученням студентства до обговорення споживчої проблематики. Було запропоновано шляхом інформаційної та просвітницької кампанії інформувати громадськість щодо актуальних проблем споживчого ринку задля безпечного, гідного європейського рівня споживання товарів і послуг.
Питання про захист прав споживачів стає надзвичайно актуальним, тому що сучасний ринок вимагає освіченого споживача, який вміє відстоювати свої інтереси, самостійно знаходити відповіді на численні запитання.

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти