Честіта Баба Марта!

2 березня в  болгарській недільній школі «Българска светлица» в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті  святкували   прихід Весни. У Болгарії існує свято, яке називається Баба Марта, і в цей день заведено дарувати мартенички прикраси з червоних і білих ниток. Люди дарують їх одне одному й бажають щасливої весни. Зазвичай молодь носить їх на руках чи на одязі – аж до прильоту перших лелек чи появи квітів на деревах. Цей атрибут весни носять на одязі весь місяць, а 31 березня знімають і розвішують на квітучих фруктових деревах. Вважається, що даний обряд принесе людям успіх протягом усього майбутнього року. За повір’ям, якщо загадати бажання, вішаючи  Мартеничку на дерево, воно обов’язково здійсниться.

 

«Честіта Баба Марта» – вітають одне одного люди у Болгарії. Це привітання, за давніми традиціями, прискорить прихід весни й, відповідно, принесе у родину здоров’я і щастя.

 

Зі словами привітання виступили: голова ІБГ «Света София» Микола Іванов, директор школи «Българска светлица»   Світлана Кравченко, куратор проекту «Роден език и культура зад граница» Олена Берестецька.

 

На свято були запрошені представники асоціації  болгарських сімей «Роднини». Голова асоціації  Марія Корчагіна провела в рамках заходу майстер-клас з виготовлення болгарських оберегів «мартеничек». Учні  читали вірші та розповідали про історію  свята. Була розгорнута тематична виставка «Мартеница».

Важливо пам’ятати про своє коріння, відчувати себе частиною нескореного, вільного і сильного духом народу.

Світлана Кравченко, директор школи «Българска светлица»   ІДГУ