Історичний кінолекторій

У рамках проведення заходів щодо відзначення 100-річчя Української революції 1917-1921 років, згідно з рекомендаціями перегляду історичних кінофільмів,  27 лютого в ІДГУ було організовано перегляд кінофільму «Легіон-хроніка УГА 1918-1919».

 

На заході були присутні студенти І курсу факультету управління, адміністрування та інформаційної діяльності, факультету української філології та суспільних наук (викладач Наталія Волканова) та студенти ІІ курсу педагогічного факультету спеціальностей 012 Дошкільна освіта (Практична психологія) та 016 Спеціальна освіта (Логопедія) (викладач кафедри загальної та практичної психології Людмила Прокоф’єва).

Організаторами та модераторами заходу виступили фахівці Центру громадянської освіти за сприяння кандидата історичних наук Івана Татаринова.

 

До початку перегляду історик Іван Татаринов розповів присутнім про розвиток подій на теренах сьогоднішньої Західної України від листопада 1918-го по липень 1919 року. 

«Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918—1919» – це перший в Україні документальний фільм з використанням найсучасніших технологій у форматі 4K. У документально-ігровому фільмі режисера Тараса Химича сюжетна лінія створена на основі спогадів очевидців, при цьому неоднозначна історія 1918-19-х років  висвітлена з точок зору всіх сторін-учасниць.

Автором сценарію виступив молодий український історик Олександр Пагіря.

До роботи над фільмом долучилися ветерани АТО, військові, а також реконструкторські клуби. З постановкою військових сцен допоміг ветеран АТО Володимир Правосудов, а також Військово Історичний Клуб «Повстанець» м. Київ. Ініціатором створення фільму є громадська організація «Українська Галицька Асамблея» у рамках проекту documentary.org.ua. Процес створення фільму тривав 15 місяців.

За допомогою майстерно знятих художніх кадрів, уривків з документальних хронік, історичних світлин та спогадів вояків УГА – режисеру вдалося передати атмосферу післявоєнного Львова, розкрити взаємини між польським та українським населенням, пояснити спроби українських військових створити незалежну українську державу.

 

Після перегляду присутні обговорили згадані у фільмі історичні події та сьогоднішнє їх сприйняття, зокрема:   проголошення Західно-Української Народної Республіки та про спротив польського населення Львівщини, тимчасову ворожнечу польських та українських сил, їхні бої за Львів, роль Антанти, натиск більшовиків, возз’єднання ЗУНР та УНР, так званий пакт Петлюри-Пілсудського тощо.

Іван Татаринов зауважив, що сто років тому у розташованому на українських землях Львові переважало польське населення, тому той край став ареною боротьби, коли два сусідніх народи почали відроджувати свої держави. Автори дуже майстерно змогли поєднати документальну частину з художньою.

 

Учасники кінолекторію зійшлись на думці, що контроверсійні сторінки історії не варто замовчувати, проте не варто ставати заручниками минулого.

Україна та Польща лишилися союзниками, і цю істину довело сьогодення.

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ