А сотню вже зустріли небеса…

Українській нації довелося пережити багато жахливих подій, про які раніше не могли й подумати в ХХІ столітті, та сьогодні історія безжальна… Вона назавжди закарбується у серцях українців нестерпним болем, що з року в рік нагадуватиме сумний початок 2014-го…

У цей день ми схиляємо голови в пам’ять про тих, хто віддав своє життя за європейське майбутнє України.

 

20 лютого з нагоди вшанування п’ятої річниці пам’яті Героїв Небесної сотні в Ізмаїльському військово-морському ліцеї відбувся круглий стіл «Герої не вмирають», в якому взяв  участь Євгеній Герасимов, студент І курсу факультету управління, адміністрування та інформаційних технологій ІДГУ (наукові керівники Світлана Кравченко і Наталія Рябова, фахівці Центру громадянської освіти ІДГУ).

Директор ІВМЛ наголосила на важливості подій, які сталися під час Революції гідності та змінах, що відбулися в кожному з нас. А  студентській молоді   побажала  змінювати на краще світ довкола себе завдяки активній громадянській позиції.

Учасники заходу  у своїх виступах розповідали про події на Майдані в  січні-лютому 2014 року.

 

Яскравою була промова Євгенія Герасимова, який зазначив, що найжахливіші події відбулися з 18 по 20 лютого. Саме в цей час були поранені більш як тисяча протестувальників. Понад сто людей загинули, більшість із них – молодь, сьогодні ми називаємо їх Небесною Сотнею.

 

Під час заходу проведено Акцію єднання та вшанування пам’яті загиблих за європейське майбутнє України. Учасники вирізали паперових ангелів – символів Героїв Небесної Сотні.
На знак скорботи всі присутні вшанували пам’ять полеглих у боротьбі за Українську державу хвилиною мовчання.

 

Майдан став символом боротьби, символом утвердження прагнень до європейських цінностей у споконвічно європейській державі. І за цю боротьбу, за нашу з вами свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі. І більшість з них – молоді, сильні. Ті, хто лише починав жити…

А сотню вже зустріли небеса..

Летіли легко, хоч Майдан ридав…

І з кров´ю перемішана сльоза….

А батько сина ще не відпускав..

Й заплакав Бог, побачивши загін:

Спереду – сотник, молодий, вродливий

І юний хлопчик в касці голубій,

І вчитель літній сивий-сивий…

І рани їхні вже не їм болять…

Жовто-блакитний стяг покрив їм тіло..

Як крила ангела, злітаючи назад,

Небесна сотня в вирій полетіла…

Світлана Кравченко, фахівець Центру громадянської освіти ІДГУ